Количеството изкупено мляко в ЕС през периода януари-октомври бележи ръст с 1,2%. Страните постигащи по-ниски производствени разходи заради добра ефективност или високи добиви като Ирландия, Холандия и Полша успяват най-добре да се възползват от настъпващите промени, докато най-засегнати се оказват южните страни в ЕС. Това се посочва в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство към Института по аграрна икономика.
Продължава процесът на освобождаване на запаси от сухо обезмаслено мляко (SMP) в ЕС, което се дължи на исторически ниската цена около 1500 евро/т. и добрата световна конюнктура. Очакваме цените на сухото мляко да се задържат на това ниво в следващите месеци до по-значимо намаление на запасите.
Производството на мляко в Нова Зеландия нараства, въпреки прогнозирания спад на цените. В Австралия има намаление поради необичайно топлото време. Значителен ръст се отчита и в южноамериканските държави Аржентина и Уругвай.
Според проекция в доклад на ЕК за средносрочните перспективи пред селското стопанство, производството на краве мляко ще нарасне с 16 милиона тона до 2030 г. ЕС ще заема водеща позиция при експорта на млечни продукти за растящия световния пазар с дял близо 35%, дължащ се основно на търсенето от страните в Азия и Африка.
Очаква се Китай да остане най-големият вносител, но повишението на вътрешните цени и забавянето на икономическия растеж ще се отразят негативно на нарастването на вноса в следващите 1-2 години. Фокусът при производството в Съюза ще бъде върху продуктите с добавена стойност, при които преработвателите имат конкурентно предимство.
Износът на млечни продукти в света е над този от юли на предходната година. Търсенето на сирена е стабилно, с потенциал за растеж в Азия, при силна конкуренция от САЩ. Търговията с масла нараства умерено, като износът на ЕС бележи намаление поради по-високите цени. Украйна се изявява като значителен износител. Ситуацията на световния пазар е относително балансирана, с умерен ръст на производството и нарастване на търсенето. Цените на протеина и мазнините се движат заедно.