Избираме “Европейско дърво на годината 2018”

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

От днес до 28 февруари избираме Европейско дърво на годината. В тазгодишното осмо издание на конкурса участват 13 държави. Това съобщават от фондация “ЕкоОбщност”. Конкурсът набира все по-голяма популярност и вече събира над 200 000 гласа от целия континент. На страницата на конкурса,  може да разгледате и изберете любимото си дърво.
Целта на конкурса е да насочи вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

Българските участници тази година са трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско. Те са засадени в края на 19 век от българския лесовъд Йордан Митрев. Секвоите ще влязат в “битка” с местен сорт ябълково дърво от Словакия, корков дъб от Португалия, който е вписан в Книгата с рекордите на Гинес и дъб, който е символ на скаутското движение във Великобритания. В групата на участниците могат да се видят много дървета преживели природни катаклизми, но оцелели и до днес.

Четири нови страни са се регистрирали за участие тази година – Хърватия, Португалия, Румъния и Русия, а Великобритания ще бъде представена от 1 дърво.

През последната седмица от гласуването – 22-28 февруари – резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да бъде отчетен гласът Ви, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на  връзка, получена на посочен от вас електронен адрес.

Победителите ще бъдат обявени на Церемонията по награждаване. Домакин на събитието тази година ще бъде депутатът от Европейския парламент Павел Поц. Избраната дата е  21 март 2018 – Международният ден на горите, в Брюксел.

С началото на “Европейско дърво на годината 2018” се слага началото и на една нова инициатива в подкрепа на дърветата. Чрез нея ще се набират средства в помощ на застъпнически инициативи на Сдружение “Партньорство за околна среда”.

Всеки желаещ може да направи дарение и да посади символично виртуално дърво ТУК. 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements