Ивайло Гълъбов: Няма бюджет за обезщетения на пострадалите ферми от птичи грип

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Унищожените към момента птици надхвърлят 1,5 млн. бр.

В националния бюджет за 2024 г. няма заложен бюджет за обезщетения на фермите, засегнати от инфлуенца по птиците през тази година, съобщи за Агрозона Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюза на птицевъдите в България (СПБ).

По данни на Българската агенция по безопасност на храните средствата ще надхвърлят 25 млн.лв, а в бюджета за 2024 г., средствата, които са предвидени са недостатъчни и това е притеснително.

“Нашето предложение беше между първо и второ четене в бюджетната комисия да се предвидят средства, защото след това ще има забавяне на плащанията, а фермите трябва да се възстановяват бързо”, заяви Гълъбов.

“Според нас трябваше да бъдат предвидени минимум 50 млн.лв. в рамките на годината и то само за птици, отделно за свине и други животни. Този бюджет никога не се предвижда, за да се заложи, за да може когато се случи огнище да се действа бързо. Точно сега е моментът, когато се прави националният бюджет, тези средства да бъдат предвидени”, коментира още той.

“Включително не е платено на екарисажите. Само за 4 месеца е платено, за останалите не е и ще се наложи тези средства също да бъдат платени от бюджета за 2024 г.”, разкри още Гълъбов.

“По регламент технологичното време за изплащане на обезщетения след закриване на възникнало огнище е 30 дни. При нас този срок не се спазва. Оптимистично средствата за компенсация се изплащат най-рано след 6 месеца”, сподели той.

Унищожените птици към момента надхвърлят 1,5 млн., което е огромно количество за размерите на страната

“По отношение на ваксинацията сме зациклили. Прогресът е много малък. Има някаква инициатива, но всичко се случва изключително бавно.  Според СПБ оптимистичният период за стартиране на клъстерната ваксинация е от началото на второто тримесечие на 2024 г. За да се случи това обаче е необходимо да бъде изготвена стратегия, да се идентифициат районите и птиците в риск”, заключи председателят на УС на СПБ.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА