Грахът е любима зеленчукова култура. Зелените зърна, събрани в шушулка, са подходящи както за приготвянето на различни ястия и за консервиране. Културата има редица ценни стопански качества, които са допринесли не по- малко за нейното широко разпространение и употреба. Грахът е студоустойчиво растение със сравнително къс вегетационен период и затова изискванията му към топлина са сравително малки. Оптималната температура на поникване на семената е от 14 до 18 градуса. Младите растения понасят ниски температури без особени повреди. Много добри предшественици на граха са житните растения, избягвайте другите бобови. Затова помислете за мястото му в градината. Изискванията на граха към съдържанието на хранителни вещества в почвата са малки, но все пак при по-бедни почви е добре балансирано торене с азот, фосфор и калий. Преди сеитбата грахът изисква много добре подравнена почва, без плевели, с еднакво на дълбочина легло за семената 5-7 см. Пролетното засяване се извършва рано, не по-късно от 10 март. Грахът се сее на редове и ленти. За малки площи в градината е възможно отглеждането и на тирове. Разстоянието при засяване е 50 см между редовете и 30 см между гнездата в редовете. Дълбочината на засяване е 3-5 см. Семената засявайте по няколко (3-4) в гнезда от към южната страна. По този начин младите растения се предпазват от вредното действие на студените севрни и северозападни ветрове. Ако използвате тази схема на засаждане сеитбената норма за 100 квадрата е 800 г – 1 кг семена.
Основните грижи през време на вегетацията са окопаване, поливане, подхранване и борба с плевелната растителност. За да се получат високи добиви от грах, важно условие е да се поддържа оптимална влажност на почвата. Най-подходящо за тази култура е дъждуването. Важно е да водите и борба срещу неприятелите, които са особено опасни в ранните фази от разитието на растенията.