Искат европейска защита на брежанския кестен

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Възможностите за защита на брежанския кестен като български продукт с географско обозначение бяха обсъдени на конференция на тема „Година на географските означения в България”. От Сдружение “Хора и традиции” – Брежани заявиха, че ще стартират процедура за регистрация на брежанския кестен като защитен български вкус и продукт.

На форума бяха представени резултатите от съвместните инициативи по идентифициране на потенциалните български кандидати за вписване в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, както и доклад за иконимическите и социални ползи от схемите на Еворпейския съюз за качество на селсктопанските продукти и храни.

„Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени. Това e много добър стимул за производителите в обезлюдени и по-крайни региони на България”, заяви евродепутатът Момчил Неков. По думите му, у нас може да се развиват био институтите, които да произвеждат и да разширяват обема от български сортове, които са пригодени за нашите почвено-климатични условия.

„Имаме реални шансове да защитим брежанския кестен и да върнем славата на нашия край”, сподели Румяна Панова, председател на сдружението, цитирана от “Дарик”.

„Процесът е дълъг, труден, но ние не се плашим от трудностите, защото всичко е в наши ръце. Имаме подкрепата на община Симитли и лично на кмета Апостол Апостолов, имаме куража на хората от село Брежани”, допълни тя.

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта – горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани “Кайсерован врат Тракия”, филе “Елена”, “Панагюрска луканка” и роле “Трапезица”. Очаква се към тях да бъде добавена и “Говежда пастърма” – процедурата в Брюксел е към своя край.

Страната ни няма нито едно вписано защитено наименование за произход, но вече е в ход национална процедура по регистрацията на странджански манов мед.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама