Световното търсене на най-скъпата подправка надхвърля доста наличното производство
Площите, заети с шафран по света намаляват, докато в Иран, който е основният производител, шафрановите полета се увеличават. Това заяви Галина Балашова, старши изследовател в руския Институт за поливно земеделие NAAN, съобщава Agronews.
Според нея, годишно в света те получават от 200-300 тона шафранови продукти. Въпреки че е признат за най-скъпата подправка в света, нуждата от шафран далеч надхвърля сегашното производство.
Най-много намалява производството на шафран в Испания, която доскоро се смяташе за водеща сред страните, произвеждащи шафран.
В същото време в Иран се наблюдава увеличение както в производството на шафрана, така и на износа му.
Иран е най-големият производител на шафран в света, който предоставя 90% от общото производство.
Шафранът е все по-популярен и сред българските земеделци. През настоящата година се предвижда от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година 200 тона, а през 2021г. 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за Китайската народна република, възлиза на 6,5 млн. евро. Тригодишният план за развитие на шафрана в България за периода 2019-2021 г., изработен след подписаното тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от централна и източна Европа, Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко“ ООД.
Четете още:
Шафранът- най-скъпият аромат често има имитации
Слънчогледово и шафраново масло са топ продукти за износ от България за Южна Африка
Изнасяме на Китай шафранови луковици за 6,5 млн. евро
Отглеждане на шафран – топ 9 съвета