Интеграцията в отглеждането и клането на животните осигурява икономии

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

При секторите свиневъдство и птицевъдство в България се наблюдава висока интеграция на отглеждането и клането на животните, което осигурява икономии от мащаб. Част от фермите притежават и земи, на които произвеждат и фуражни култури.

По-широкото използване на интегрираните договори между преработватели и производители на месни храни и на производители в свиневъдството и птицевъдството може да помогне за ускоряване развитието на тези производства. Интеграторът получава продукция на известна цена, която дава сигурност и предпазва в случаите, когато пазарната цена на месото се повиши, докато производителите получават фиксирана изкупна цена, предвидими разходи за производство и остава единствено гаранцията чрез трета страна (включване на държавата), че двете страни ще спазват доброволно поетите ангажименти.

pigs
По-широкото използване на интегрираните договори в свиневъдството и птицевъдството може да ускори развитието на тези производства.

Това се казва в анализ на Божидар Иванов, експерт в Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – CAPA. Докладът бе представен по време на обзорен научно-приложен форум на тема „Развитие на земеделието и тенденции на стоковите пазари“, организиран от Центъра към Института по аграрна икономика и ССА и финансово подкрепен от Фонд „Научни изследвания“, с цялостната подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Говедовъдство у нас и в частност месното говедовъдство е определено в анализа като един от секторите с най-сериозни проблеми. Въпреки предприетите мерки за подпомагане на фермерите, все още броят на говедата със специализирано месодайно направление е твърде малък и не може да задоволи търсенето от страна на месопреработвателите.

cow farm
Малка част от отглежданите у нас говеда се предават на кланиците.

Друг проблем е свързан с малкия брой животни, предавани в кланиците. Именно при говедата се наблюдава голям процент на животни, които се колят във фермите и не попадат в търговската мрежа или преработвателните предприятия. Силно е застъпена тази практика и при овцевъдството, което вече придобива изключително местно значение за задоволяване на вътрешните нужди.

Една от основните слабости на производството на месо е именно в кланиците, като изкупната цена на живи животни в страната е сред най-ниските, но когато месото напусне кланицата, цената му вече е над цената на това месо в други страни, преки конкуренти.

Заплащането на живо тегло е причина цените да са сред най-ниските в ЕС, като ако се въведе система за оценка на качеството на добитото месо и заплащане съответстващо на това качество, цените биха били различни, според анализа на експерта.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА