Има информация от втория кръг проби за чума по дребните преживни животни

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Има информация от втория кръг проби за чума по дребните преживни животни. „Има проби, които сега са изпратени за потвърждение в лабораторията в Монпелие във Франция. Като казвам за потвърждение, за това че има установени антитела. Така че очакваме потвърждението на тези проби.” Това каза днес пред журналисти министър Румен Порожанов.

Министърът подчерта, че спекулациите по темата трябва да спрат. Има изпратени от френското посолство линкове, които са поместени в сайта на МЗХГ. Там може да се види всяка една проба и нейния резултат – положителен или отрицателен е.

Относно темата с АЧС земеделският министър е абсолютно категоричен, че при наличие на болестта в страната, то единственото решение е животните да бъдат изгаряни или загробвани. Той напомни, че само преди дни на голям форум в Брюксел на OIE ни дадоха и оценки за справянето с  чумата както по ДПЖ, така и за превантивните мерки за АЧС и за първото огнище, което се появи и те са абсолютно позитивни.

„За оградата – първо се почисти трасето от 133 км. След това ограда и бруното, което сложихме е повече от надеждно. В момента е спряло преминаването на всички животни имали възможността да пашуват преди у нас.“, добави Порожанов.

 

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама