ИК за спасяването на българското земеделие се среща с министър-председателя днес

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
9 Минути

Инициативният комитет за спасяване на българското земеделие провежда среща днес в Министерски съвет по покана на министър-председателя акад. Николай Денков.

От ИК са изпратили прессъобщение с текст на Отворено писмо, адресирано до премиера, което ще бъде в основата на днешните разговори.

Ето какво гласи то:

Инициативният комитет обединява 26 браншови организации в сектор земеделие, които са и представители на по-голямата част от организациите, които септември 2023 г. организираха безпрецедентните земеделски протести, в резултат на които всички подписахме меморандума с Правителството на Република България, както и представители на едни от най-старите браншови организации в страната, които вече 20 години обединяват и защитават интересите на българските земеделски производители във всички сектори,

Голяма част от нашите асоциации имат 20-годишна история, действията и решенията ни са публични, заемаме активна позиция и участие в комитети и работни групи, както във времето преди, така и след присъединяването на България към ЕС. От страна на организациите, част от ИК, са представени стотици позиции и становища по важните за сектора дебати и документи. Стопанствата, представени в нашите организации, осигуряват работа на 300 хил. работници в селските райони, като произвеждат 80 % от млякото, 90 % от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната.

През септември, когато подписахме Меморандума в Министерски съвет, министър Вътев считаше, че всички тези организации, които бяхме при Вас сме  легитимни. Пет месеца по-късно обаче, министър Вътев вече твърди, че не сме легитимни и няма нужда да бъдем включени в преговорите и подписването на новото споразумение. Крайната промяна в позицията му буди недоумение у нас и ни навежда на мисълта, че става въпрос за задкулисни договорки.

Говорейки за легитимност,  следва да отбележим, че Българска аграрна камара (БАК) е организация, регистрирана преди по-малко от 1 година, непосредствено преди Кирил Вътев да стане министър на земеделието и храните. Това е организация, която дори няма сайт и публична информация за това кои са членовете ѝ, какъв е уставът ѝ, какви са целите ѝ? Освен това е важно да се обърне внимание и на факта, че БАК се представлява изключително от представители на сектор зърнопроизводство. Председателят на Камарата, Костадин Костадинов е бивш председател на НАЗ. Илия Проданов е настоящ председател на НАЗ, а Светлана Боянова – консултант на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Искаме да Ви припомним, че когато информацията, че Кирил Вътев ще заеме длъжността на министър на земеделието и храните стана публична,  именно БАК излязоха с Декларация, в която категорично се обявиха против новото назначаване, като обявиха, че „имаме сериозни притеснения относно неговата експертиза, включително и образование в областта на селското стопанство и липсата на административен опит, който се изисква за ръководител на такова важно министерство“.

Важно е да се отбележи също и факта, че част от организациите включени в БАК са развъдни организации финансирани от държавата и един от най-големите активисти Симеон Караколев е получил от Министерство на земеделието за предходната година 1,2 млн. лева. Може би това е един от мотивите, който променя категорично мнението на БАК по отношението експертизата на министър Вътев.

Част от проблемите, с които Кирил Вътев категорично не успя да се справи през последните месеци и с това напълно изгуби доверието на бранша са неадекватната политика при вноса на земеделски продукти от Украйна и липсата на финансиране по украинската помощ за сектора през 2024 г. Свидетели сме на тотална липса на законодателна инициатива и намалени ставки на субсидиите. Освен това установяваме и липса на превенция и контрол във връзка с болестите по животните, африканска, чума и свински грип , за което нееднократно сме сигнализирали БАБХ и МЗХ. За всички стана явно  и умишлено противопоставяне на браншовите организации и толериране на удобните на министър Вътев.

Не е за пренебрегване и фактът, че министър Вътев тиражира в публичното пространство засилен диалог с бранша,  но фактите говорят друго. От както е встъпи в длъжност са проведени едва по един Консултативен съвет за мляко, месо и плодове и зеленчуци през месец август. След това в рамките на месеца са написани безброй писма от браншовите организации, останали без отговор. След тях не са предприети никакви действия, освен провеждането на брифинги, които да послужат за ПР на министъра и да скрепят убеждението за това, че се върши някаква работа.

Безпрецедентно е и  забавянето на плащанията по обвързаната подкрепа за животновъдите. За пръв път от както се прилагат интервенциите за обвързана подкрепа в сектор “Животновъдство” индикативният график не само не е спазен, но има забавяне от три месеца.

Скандално е и решението за продажба на земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) чрез поименни компенсаторни бонове (ПКБ). Решение, при което министър Кирил Вътев отново не зае страната на земеделския бранш, а се оправда с Министерство на финансите.

Въпреки заявката за намаляване на административната тежест към земеделците, министърът  направи точно обратното. Бяха въведени и приети проблемни наредби, увеличаващи значително бюрокрацията за земеделците. Примери за това са наредбите за висок фискален риск, изследване на пестициди от всеки парцел, калибриране на пръскачки и пр.

Поради незнание Министър Вътев Ви подведе, че е възможно да смени методиката за предоставяне на субсидиите при директните плащания с цел да се подпомагат по-дребните производители. Тази ситуация се разви в месец и половина несъстоятелни опити, поради което се забави  изпращането на Стратегическия план към ЕК и от там следва забавяне  Старта на Кампания 2024.

Не на последно място, към този момент съществува и тотално затъмнение по отношение на позицията на България за  предстоящото гласуване за преференциалния режим, известен като автономни търговски мерки (АТМ) свързани с подкрепата на ЕС на икономиката на Украйна. И тук отново министър Вътев прехвърли отговорността това решение към Министерски съвет.

Подобна е и ситуацията с решението по отношение на Новите геномни техники.

По отношение на подписаното на 12 февруари 2024 г. споразумение с БАК и НАЗ, красноречив е фактът, че те настояват за подписване на споразумение с ангажиране и от Ваша страна. Това е липса на доверие към министър Вътев, особено след като не е поет никакъв ангажимент за допълнителни средства от бюджета. Тези действия показват липсата на увереност в министъра на земеделието и способността му да се справи с кризите в сектора, оставайки фокусиран върху важните теми и проблеми.

Рискът да се комуникира  избирателно само с една организация в сектора ясно се изразява във факта, че от споразумението са изпуснати важни за страната ни зърнени култури като: третикале, овес, сорго, просо.

За нас е изключително притеснително, че не е ясно от къде ще дойдат средствата, обявени в подписаното споразумение.  Правителството не се ангажира с намирането на допълнителни средства за сектор „Земеделие“. Впечатление прави и фактът, че финансовият министър не е подписал споразумението, което за нас ясно показва, че няма да се намерят допълнителни средства, а ще се ползват средства от бюджета на МЗХ по други направления за подпомагане и най-вече съфинансирането по ПРСР.

Обръщаме Ви внимание, че в така неречният пакет „Законодателна инициатива“ са включени 7 закона, 3 от които са свързани с браншовите организации. Тази активност на БАК и министър Вътев ни  кара да се замислим какво се цели с това. И само ще ви обърнем внимание, че след протестите през септември в Стратегическия план беше заложена възможност 120 000 000 лв. за консултантски услуги и обучения да бъдат усвоявани от признатите браншови организации в сектора.

Прилагаме отново на Вашето внимание депозираната от нас декларация с предложения и препоръки.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама