„Nasz Dziennik“ информира, че авторите на инициативата разполагат с една година, за да съберат най-малко един милион подписа в най-малко седем страни от Европейския съюз. Ако успеят, Европейската комисия ще трябва да разгледа предложение по този въпрос.

Гражданската инициатива, наречена „Край на ерата на клането“ е – според изданието – „поредният опит за създаване на лява утопия в Европа“.

Създателите на новата гражданска инициатива „заплашват с визия за климатична катастрофа, за която се твърди, че е отговорна за фермерите, особено животновъдите“. Инициаторите на акцията, според авторите на статията – обвиняват консуматорите на месо, че унищожават планетата. Вместо това, те предлагат ЕС да избере клетъчно месо, създадено в лаборатории, и зеленчукови ястия, предназначени да имитират месо.

Вестникът цитира коментар на проф. Роман Нижниковски от катедрата по животновъдство на Варшавския университет по естествени науки, според чието мнение това е „план за унищожаване на селското стопанство – не само животновъдството, но и производителите на фуражи“.