Хорхе де Сая очерта спешни предизвикателства пред европейската фуражна индустрия

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Необходимо е да се постави силен фокус върху технологичното интензивно фуражопроизводство

Нестабилните и постоянно покачващи се цени на фуражите, промяната в начина на хранене и новото законодателство се отразяват върху комбинираните фуражи. Така очерта спешните предизвикателства пред европейската фуражна индустрия Хорхе де Сая, генерален директор на Асоциацията на фуражната индустрия в Испания, днес по време на семинар на тема “Нови технологии и тенденции на глобалния пазар на фуражи през 2013/2014 г.“, организиран от българското представителството на Американския департамент по земеделие /USDA/, в партньорство със Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България и Асоциацията на земеделските производители в България.

Хорхе де Сая е експерт със световна репутация, който е изключително добре познат в Европа поради активната си позиция по ред въпроси, свързани с бъдещето на фуражната и хранителната индустрия, новите технологии и глобалните предизвикателства пред новата Европейска политика в областта на земеделието и храните.

Испанският гост-лектор подчерта, че заради повишението на цените на фуражите е необходимо да се постави силен фокус върху технологичното интензивно фуражопроизводство. По думите му е необходимо да се акцентира върху подобряването на конверсията на фуража в месо, както и на по-голямата комплексност в състава на фуража. Наред с тези предизвикателства, фокусът въху човешкото здраве, благосъстоянието на животните и екологичната отговорност са неразривно свързани, категоричен беше Хорхе де Сая. Според него на нестабилността на цените на суровините за фуражи и увеличаващата се конкуренция е необходимо да се реагира с увеличаване на производтвото и разнообразяването на източниците на протеин. По отношение на законовите ограничения, наложени от Европа, отнасящи се до регулирането на пестицидите и биотехнологичните продукти предизвикателствата са свързани с промяна в законодателството и необходимост от действия в тази посока от страна на фуражната индустрия, подчерта Хорхе де Сая.

Наред с ръководството на испанската Асоциация на фуражната индустрия -CESFAC, Хорхе де Сая има ръководни функции и в Асоциацията на хранителната индустрия, Асоциацията на индустриалните хлебопроизводители и сладкари – ASEMAC, Асоциацията на преработвателите на маслодайни култури и производителите на растителни масла – AFOEX, Асоциацията на производителите на зърнени закуски – AEFX, и Асоциацията на производителите на детски храни.Той заема мениджърски позиции в и редица Европейски организации като FEFAC, FEDOIL, IDACE и др. В Испания Хорхе де Сая е старши съветник към няколко министерства- Министерство на земеделието, Министерство на икономиката и търговията, Министерство на труда, и Испанската Агенция по безопасност на храните.

Лекторът притежава експертиза и в областта на правото и политическите науки като правист към адвокатските колегии на Мадрид и на Брюксел. Той активно се занимава отстояване на интересите на фуражната и хранителната индустрия на Европейско ниво – към Главна дирекция  Земеделие на ЕК и към Европейския комитет по икономически и социални въпроси, както и на международно ниво. Хорхе де Сая е много търсен и чест гост на международни форуми и има множество публикации.

Петър Лазов

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама