Хоган: Общностите в селските райони ще имат водеща роля в ЕС за подобряване на климата и околната среда

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Комисарят на ЕС по земеделие Фил Хоган подчерта значението на земеделието и общностите в селските райони за справяне с промените на климата, като в тази връзка, предложените промени в новата ОСП ще допринесат за подобряване на околната среда, предава ruralnet.bg.

В своето изказване по време на конференцията „Изменението на климата – възможности за общностите в селските райони“ (организирана от ирландската организация „Rural Link“),  Фил Хоган заяви, че „общностите в селските райони ще имат водеща роля в ЕС за подобряване на климата и околната среда“, като „все повече се осъзнава огромния потенциал на селските райони за предоставяне на решения за преодоляване на климатичната криза.“

Фил Хоган посочи още, че обществото желае да се увеличи приносът на ОСП и другите европейски политики за подобряване на климата и околната среда, като подкрепя идеята за предприемане на действия на европейско равнище. Комисарят по земеделие подчерта също централното място, което въпросът за климата е заел в кампаниите за тазгодишните местни и европейски избори.

Новият модел на прилагане на ОСП дава възможност на държавите-членки за гъвкавост при определянето на интервенции, които могат да направят по-добър принос за постигане на националните екологични стратегии и цели за подобряване на климата, смята Хоган. Според него най-важното е възможността, която дава ОСП на земеделските стопани и общностите в селските райони, за възнаграждаване на техните действията в областта на климата. На тяхно разположение ще бъдат различни задължителни и доброволни екологични схеми и съответното финансово подпомагане.

Фил Хогън счита за необходимо да бъдат предложени подходящи стимули за земеделските стопани и общностите в селските райони за това, че ще извършват екологични дейности от името на цялото общество. Поради тази причина, новата зелена архитектура на ОСП след 2020 г. ще включва система от предварителни условия, които ще свържат подкрепата на земеделските производители със земеделските практики, насочени към подобряване на климата и околната среда.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements