Грижи за пчелите през септември – три задължителни задачи за пчеларя

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Как да се грижим за пчелите през септември – първият есенен месец, когато главната паша е преминала и усилията на пчелария са насочени към подготовка за успешно зимуване.

През месец септември има 3 важни дейности, които трябва да бъдат направени на пчелина – опазване на пчелите от нападения; създаване на голям запас от храна и третиране на пчелите за болести и акари (ако досега не сме го направили).

Пилото намалява, като вече заема по 2-4 пити в семейство. Пчелите са изгонили търтеите от кошерите и засилват охраната на прелката. Битките и кражбите са често срещано явление. Време е да се сложат мишепредпазителите на входовете на кошерите.

домати, картофи, Agrozona.bgКакво цъфти през септември?

През септември есента настъпва постепенно, но температурите са все още доста високи. Валежите са минимални, пашата е вече изключително ограничена. Пчелите мислят за опазване на запасите, но все още внасят някакъв прашец и нектар. През септември зацъфтяват или продължават да цъфтят слънчогледа, цикорията, астрите, мразовеца, червения маргарит, солидагото, магарешкия бодил.

Също така цъфтят бръшлянът, земната ябълка, водното пипериче, звездоглавката, ментата и други. Пчелите търсят гроздов сок от дини, грозде, опадали плодове и т.н. Там където ливадите се поливат или при неочаквани валежи, може да има късна паша от бяла детелина, глухарче и люцерна, оставена за семе. Но като цяло вече няма голямо нектароотделяне в природата.

Три основни задачи на пчеларя през есента:

  • Бърз преглед и преценка на всички пчелни семейства
  • Създаване на достатъчен хранителен запас в кошера
  • Опазване на пчелите от болести, акари и оси

Бърз преглед и преценка на всички пчелни семейства

Главният преглед е направен през август. През първата десетдневка на септември е добре да бъде направен още един преглед, последен за тази календарна година. Той трябва да се осъществи много бързо, защото има опасност от нападение. Следи се  за наличието на майката и количеството на пилото и запасите. Препоръчително е записването на данните на лист или в тетрадка, за да се прецени впоследствие как да се процедира с всяко отделно семейство, спрямо състоянието, в което то се намира, предаде kakda.org.

Слабите семейства се обединяват, най-добре със средни по сила семейства.

По време на прегледа, се подреждат гнездата на пчелните семейства. Най-добър ефект има разполагането на гнездото към по-топлата страна на кошера. Там ще има по-дълго огряване през деня от слънцето, което е много важно през зимните месеци.

загинали кошери, суша, Agrozona.bgСъздаване на достатъчен хранителен запас в кошера

В случаите на недостатъчен запас от мед, нуждаещите се пчелни семейства трябва да бъдат подхранени. Това се прави с гъст сироп, с по-голямо количество наведнъж. Тази процедура трябва да приключи най-късно до 15-20 септември. По този начин  старите пчели ще преработят захарния сироп. Преди подхранването, семействата се стесняват на толкова пити, на колкото ще зимуват пчелите. Добре е всички пити да са добре покрити от пчели.

Ако е изпуснат срокът за подхранване със захарен сироп, може да се използва инвертиран сироп. С него се дозапасяват пчелните семейства през септември и октомври.

Опазване на пчелите от болести, акари и оси

Септември е последният възможен месец, в който пчелите трябва да бъдат третирани против вароатоза и нозематоза, ако това все още не е направено. Изключение прави третирането с накапване с оксалова киселина през октомври или ноември, защото то има за цел да доизчисти останалите акари.

Поради разко намалото нектароотделяне и прашецоотделяне в природата и поради заложените инстинкти при пчелите, те започват все повече да засилват охраната на прелката. Това е моментът за стесняване размера на входа, както и за поставяне на мишепредпазителите (ако не сме го направили досега). По този начин пчелите много по-лесно ще охраняват своите кошери от пчели-крадци, оси и стършели.

Септември е също подходящо време за създаване на нов инвентар, който ще бъде необходим през следващия пчеларски сезон.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements