Градушка помете насаждения в Карловско

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Силен дъжд и градушка удариха Карловско. Ледените късове, които се изсипаха в града вчера вечерта и в някои от околните села, са били с размер колкото грахово зърно. Хора от региона алармират в социалните мрежи, че са унищожени всичките им насаждения, предаде trafficnews. Тепърва ще бъде изяснен размерът на щетите от падналата в района градушка.

Опасност за реколтата

„При силна градушка може да пострадат черешите. В момента такива има в Пловдивския регион. В Кюстендилския пък насаждения ще има след седмица. Общо взето, има риск за всички овощни градини, в които има ранни сортове ябълки, круши, кайсии“, обясни ръководителя на секция „Агрометеорология“ в Националния институт по метеорология и хидрология проф. Валентин Казанджиев за “Монитор”.

По думите му, опасност от слани ще продължи да има до 5-6 юни, но биха били с местен характер и не би трябвало да донесат сериозни щети на стопаните.

„Такъв риск има предимно за Софийското и Кюстендилското поле, за високите котловинни полета на Северозападна България. По-голямата опасност е за Кюстендилско, където има овошки, които може да пострадат“, каза още специалистът. Вероятността за слани обаче вече била по-малка от 5%“, смята метеорологът.

 

Снимка: МетеоБългария

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА