Милиони души започват деня си с чаша кафе, а средно дневно се консумират около 1,6 милиарда кафета. Продажбите на тази напитка са второ място в света, като я изпреварва само петролът. Износът му достига 15 милиарда долара годишно.
Изглежда обаче, че кафеенето пиршество е към своя край. Благодарение на бързото покачване на температурата и несъгласуваните валежи в основните страни кафеените култури спаднаха рязко, установяват учени от цял свят. Основните проблеми обаче предстоят. Площта на потенциалната земя за насаждения с културата ще намалее с 73-88 % до 2050 г., според статия, публикувана в списание PNAS. Очаква се почти всички “кафени” територии в Латинска Америка да станат прекалено топли за разрастването на кафеварници и да загубят почти всичките си основни опрашители, а именно пчелите.
Най-силният удар ще понесе царя на кафето – арабика. Този сорт представлява около 75% от световното потребление, а неговите насаждения заемат огромни площи. Дървото обаче е много капризно. Изисква стабилна температура в много тесен диапазон – от 18 до 21 градуса по Целзий. Лека промяна в градусите и добивите спадат рязко, зърното става съвсем различно и напитката се получава със странен вкус. Ако топлина от над 30 градуса трае дълго време, от дървото не се получава почти никакъв плод.
Не само човекът обича кафето, а и бурилния бръмбар, пише kazakh-zerno. Той унищожава кафените дървета с половин милиард годишно. Преди 100 години бръмбарът не е излизал извън границите на Екваториална Гвинея, но благодарение на глобалното затопляне вече започва бързо да се разпространява и да доминира в повечето страни, където се гледа кафе.
Какво трябва да се направи? Човекът все още не може да промени климата и следователно е необходимо да се адаптира към него. С помощта на разплод вече се произвеждат сортове арабика, които са устойчиви на капризите на природата. Проблемът обаче е, че насажденията от този вид имат набор от почти еднакви гени и размножаването се оказва невъзможно.
Ето защо учените търсят в дивата природа мутантни дървета, в които разнообразието от гени е десет пъти по-голямо от това на арабика в плантации, живеещи в пълен комфорт.