ФАО: Глобален недостиг на храна може да се появи след седмици

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Смущенията се наблюдават на почти всеки пазар поради ограничителните мерки, приети за борба със заплахата от COVID-19.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) предупреждава за риска от глобален недостиг на храна през следващите месеци, тъй като ограничителните мерки, прилагани в борбата срещу Covid-19 и протекционистките политики, предприети от няколко държави по целия свят, нарушават световната търговия с храни масово.
Генералният директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделие призова лидерите от държавите от Г-20 да предприемат мерки глобалните хранителни системи да продължат да работят добре, особено във връзка с достъпа до храна за бедните в света и най-уязвими по време на пандемията COVID-19.

“Пандемията засяга хранителната индустрия и всички измерения на продоволствената сигурност в целия свят. Никоя страна не е имунизирана. Трябва да гарантираме, че веригите на хранителни продукти не се нарушават и продължават да функционират добре и да насърчават производството и наличието на диверсифицирана, безопасна и питателна храна за всички “, каза ръководителят на ФАО. Генералният директор заяви, че блокирането и ограниченията на движение могат да нарушат производството, преработката, разпространението и продажбата на храни, както в национален, така и в световен мащаб, с потенциал да окажат „незабавно и тежко“ въздействие върху ограничените от мобилността.

Световният пазар на храни трябва да е прозрачен

Световните пазари на храни са доста снабдени, но нараства загрижеността и че трябва да се вземат мерки, за да се гарантира, че както националните пазари на храни, така и световният пазар продължават да бъдат прозрачен, стабилен и надежден източник на доставки на храни, заяви още той. Позовавайки се на световната криза с цените на храните през 2007—2008 г., генералният директор на ФАО заяви, че несигурността по това време е предизвикала вълна от ограничения за износ от някои страни, докато други започнали да внасят храна агресивно. Това допринася за прекомерната нестабилност на цените, което е вредно за страните с дефицит на храни и ниски доходи.

Месото се задържа за вътрешна консумация

Забавянето на производството и дистрибуцията вече е отчетено на пазарите в ЕС, където доставчици от Испания, Италия, Франция, Германия, Полша се оплакват от задръствания, създадени на националните граници, и липсата на персонал. В някои случаи месото, преработено в някои страни по целия свят, се задържа за покриване на вътрешното търсене, игнорирайки някои от експортни поръчки.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама