Германски учени: Конопът като фураж за животни може да повлияе на здравето на кравите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

През последните години площта в ЕС, използвана за отглеждане на индустриален коноп се е увеличила със 75%

 

Научен екип, ръководен от Германския федерален институт за оценка на риска (BfR), e изследвал последиците от храненето на млечни крави със силаж от индустриален коноп. Хранителният експеримент е проведен с лактиращи животни от породата Холщайн Фризийска, при който царевичният силаж в храната първо е частично заменен с конопен силаж, направен от цяло растение коноп (с много ниско съдържание на канабиноиди, конопен силаж А), период на адаптация, последван от хранене с конопен силаж, направен само от листа, цветове и семена (по-висока канабиноидна концентрация, конопен силаж Е) при две различни нива на подхранване (група L, ниско съдържание на коноп, 0,84 kg сухо вещество на крава на ден; група H, високо съдържание на коноп, 1,68 kg сухо вещество на крава на ден), период на експозиция и последващ период на пречистване без коноп, съобщава Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Проучването е показвало, че храненето със силаж от индустриален коноп, богат на канабиноиди, направен от листа, цветове и семена, води до намаляване на приема на фураж и млеконадоя при млечни крави. Сърдечният ритъм, честотата на дишане и поведението на животните също са повлияни негативно. Установено е, че храненето с фураж с ниско съдържание на канабиноиди – индустриален конопен силаж, приготвен от цялото конопено растение, не влияе върху здравето и продуктивността на кравите.

Въпреки това, освен хранителните канабиноиди, други фактори, дължащи се на частичното заместване на царевичния силаж с индустриален конопен силаж в този експеримент (т.е. промяна в хранителния състав, други вторични растителни съединения) не могат да бъдат напълно изключени.

Конопът е култура, отглеждана в цяла Европа. През последните години площта в ЕС, използвана за отглеждане на коноп, се е увеличила значително — от 19 970 хектара през 2015 г. на 34 960 хектара през 2019 г. (увеличение със 75 %). През същия период производството на коноп се е увеличило от 94 120 тона на 152 820 тона (увеличение с 62,4 %). Най-големият производител с над 70 % от производството в ЕС е Франция, следвана от Нидерландия (10 %) и Австрия (4 %). По данни на Министерство на земеделието на Република България през 2021 г. в реколтираните площи с влакнодаен коноп са 155 хектара. Произведени са 163 тона влакно при среден добив 1 052 кг/ха. По заявления на производители са взети 148 броя проби от растения коноп за количествено определяне съдържанието на тетрахидроканабинол в сортове коноп.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА