Увеличение на данъка добавена стойност върху месото с цел да се насърчи устойчивото отглеждане и хуманното отношение към животните поискаха германските „Зелени“, с известна подкрепа от дясноцентристите и лявоцентристите.
Предлагането увеличение на ДДС върху месото е от сегашните 7% до 19%, колкото е за повечето стоки, обясни пред Die Welt говорителят на фракцията Фридрих Остендорф, който подкрепя премахването на данъчните облекчения за месото и определянето на приходи за по-хуманно отношение към животните.
Колегите на Остендорф от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Християндемократическия съюз (ХДС) също подкрепиха инициативата. Райнер Спиринг от ГСДП заяви, че си заслужава предложението да бъде обмислено – с предупреждение, че подобно увеличение на данъка ще се отрази предимно на потребителите – докато Алберт Щегеман обяви идеята за „конструктивно предложение“, ако се използва за подобряване на отношението към животните.
„Левицата“ реагира хладно на идеята за увеличаване на данъците с мотива, че това би засегнало потребителите с ниски доходи. Либералдемократите предупредиха, че подобна мярка би навредила на конкурентоспособността на германските продукти.
Все още не е известно дали подобно увеличение на данъка би променило поведението на потребителите.
10-процентното увеличение на цената вероятно няма да бъде достатъчно, за да промени навиците за купуване, особено след като месото все още е сравнително евтино, според земеделския експерт Катрин Венц от германската Федерация за опазване на околната среда и природата.