Франция е № 1 в световната класация на страните по продоволствена устойчивост

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

България заема предпоследно място сред 67-те изследвани държави

Световният икономически форум публикува класация на страните с най-високи нива на продоволствена устойчивост.
Това се съобщава  Economist Intelligence Unit и the Barilla Center for Food & Nutrition Foundation.
Първото място заема Франция, а в челната петица са още Холандия, Канада, Финландия и Япония. Оценката се основава на критерии за нивата на хранителни отпадъци, устойчивост на селското стопанство, здравеопазване и хранене.
Китай, Съединените щати и Обединеното кралство не успяват да влязат в топ 20 от 67 изследвани страни.
Агресивните мерки на Франция за борба с разхищаването на храни, насърчаването на здравословния начин на живот и въвеждането на методи за екологично земеделие са помогнали на страната да заеме първо място в класацията, смятат анализаторите.
“Франция е водеща в политиките и мерките за намаляване на големите загуби на храни”, отбелязва Мартин Кяринг, автор на индекса.
През 2016 г. страната прие законодателство, което задължава супермаркетите да преразпределят останалите храни в благотворителни организации.
„Всяка година потребителите във Франция губят 67,2 кг храна на човек в сравнение с 95,1 кг в Съединените щати, 87,1 кг в Белгия и 78,2 кг в Канада”, добавя Коринг. Франция също така насърчава политиката на агроекология.

Данните сочат, че и нашата страна е включена в тази класация, където заема предпоследно място сред анализираните държави, пред нас е Русия, а на опашката стоят Обединените арабски емирства.

Общата оценка се изчислява от среднопретеглената стойност на трите категории: загуба на храна и отпадъци, устойчиво земеделие и хранителни предизвикателства. По-високата оценка означава, че една страна е на правилния път към устойчива система за храна и хранене.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА