България заема предпоследно място сред 67-те изследвани държави
Световният икономически форум публикува класация на страните с най-високи нива на продоволствена устойчивост.
Това се съобщава Economist Intelligence Unit и the Barilla Center for Food & Nutrition Foundation.
Първото място заема Франция, а в челната петица са още Холандия, Канада, Финландия и Япония. Оценката се основава на критерии за нивата на хранителни отпадъци, устойчивост на селското стопанство, здравеопазване и хранене.
Китай, Съединените щати и Обединеното кралство не успяват да влязат в топ 20 от 67 изследвани страни.
Агресивните мерки на Франция за борба с разхищаването на храни, насърчаването на здравословния начин на живот и въвеждането на методи за екологично земеделие са помогнали на страната да заеме първо място в класацията, смятат анализаторите.
“Франция е водеща в политиките и мерките за намаляване на големите загуби на храни”, отбелязва Мартин Кяринг, автор на индекса.
През 2016 г. страната прие законодателство, което задължава супермаркетите да преразпределят останалите храни в благотворителни организации.
„Всяка година потребителите във Франция губят 67,2 кг храна на човек в сравнение с 95,1 кг в Съединените щати, 87,1 кг в Белгия и 78,2 кг в Канада”, добавя Коринг. Франция също така насърчава политиката на агроекология.
Данните сочат, че и нашата страна е включена в тази класация, където заема предпоследно място сред анализираните държави, пред нас е Русия, а на опашката стоят Обединените арабски емирства.
Общата оценка се изчислява от среднопретеглената стойност на трите категории: загуба на храна и отпадъци, устойчиво земеделие и хранителни предизвикателства. По-високата оценка означава, че една страна е на правилния път към устойчива система за храна и хранене.