Флавоноидите от плодове и зеленчуци- превенция от Алцхаймер

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Храните, съдържащи Flavonol, могат да намалят риска от деменция

Според проучване, публикувано наскоро в списание Neurology, антиоксидантът, който се намира в почти всички плодове и зеленчуци – както и в чая – може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Участниците в проучването, които са консумирали най-много съдържащи флавонол храни за период от шест години, са били с 48% по-малка вероятност да развият деменция на Алцхаймер, отколкото участниците, които са консумирали най-малко, споделя Томас М. Холанд, д-р от Университета Ръш, Чикаго. Авторите съобщават откритията дори след коригиране на генетичната предразположеност и демографските фактори и факторите на живот.

Флавонолите се намират в растителните пигменти и  са известни с благоприятното въздействие върху здравето. Сред храните, съдържащи флавонол, за които е установено, че са най-предпазващи са зеле, боб, чай, спанак и броколи. Други включвали вино, портокали, домати и ябълки.

Резултатите предполагат, че консумацията на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай може да бъде „доста евтин и лесен начин за хората да помогнат да се справят с деменцията на Алцхаймер“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА