Храните, съдържащи Flavonol, могат да намалят риска от деменция
Според проучване, публикувано наскоро в списание Neurology, антиоксидантът, който се намира в почти всички плодове и зеленчуци – както и в чая – може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.
Участниците в проучването, които са консумирали най-много съдържащи флавонол храни за период от шест години, са били с 48% по-малка вероятност да развият деменция на Алцхаймер, отколкото участниците, които са консумирали най-малко, споделя Томас М. Холанд, д-р от Университета Ръш, Чикаго. Авторите съобщават откритията дори след коригиране на генетичната предразположеност и демографските фактори и факторите на живот.
Флавонолите се намират в растителните пигменти и са известни с благоприятното въздействие върху здравето. Сред храните, съдържащи флавонол, за които е установено, че са най-предпазващи са зеле, боб, чай, спанак и броколи. Други включвали вино, портокали, домати и ябълки.
Резултатите предполагат, че консумацията на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай може да бъде „доста евтин и лесен начин за хората да помогнат да се справят с деменцията на Алцхаймер“.