Фермерите в Германия печелят най-много при производство на яйца

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Делът на печалбата от селскостопанска дейност в Германия намалял двойно през последните десетилетия. Приходите от всеки продукт са били 23 евроцента през 2017 г., което представлява спад с 48% в сравнение с 1970 г. Данните са на фермерския съюз в област Рейнланд (Rheinische Landwirtschafts-Verband), предава schweizerbauer.ch.

В момента приходът на производител при хлебните продукти е 7% от стойността на цялата стока. Дори цените на производител при меката пшеница възлизат но 200 евро/тон и те представляват слаб фактор в разходите за производство. Близо 34 гр повече брашно са необходими за производството на един хляб. При процент на мелене от 75% това отговаря на 45 гр пшеница. За да бъде повишена с 1 евроцент цената на хлебчето, стойността на културата трябва да се удвои. Повече тежест в определянето на цената на продукта имат цената на енергията и за работна ръка.

Значително повече рентабилност за фермерите има в производството на картофи например. Тук делът на печалбата за производител през 2017 г. възлиза на 27%. Дори по-висок е делът при млякото и млечните продукти, където на всяко едно евро потребителите дават близо 40 евроцента. Най-добре заплатено е производството на яйца, където печалбата за фермера възлиза на 60%.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА