Фермери разширяват стопанствата си със земя на разсрочено плащане

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

В момента основните купувачи на земя са фермерите, които искат да увеличат стопанствата си. Те обаче търсят по-гъвкави форми за изплащане на желаните парцели, коментираха от компанията за управление на земеделски активи „Агрион”. Дружеството предлага  на фермери и хора, с интерес към земята, купуването й на безлихвено разсрочено плащане и цени от 400 лв/дка. Предлаганите имоти – близо 6600 с големина между 1 и 700 дка са публикувани на сайта на „Агрион” като сред офертите има и пасища за животновъди. Цените са от 400 лв./дка.

„Една от основните ни цели е да работим за окрупняването на земеделската земя – големият брой малки парцели оскъпява тяхната обработка и стопанисване и е една от най-сериозните пречки за повишаване на добавената стойност и производството в сектора ”, коментираха от „Агрион”. „Предлагаме и разсрочено плащане, както и много добри цени, защото досега фермерите купуваха земя най-вече с натрупани  собствени средства. С оглед на ниските изкупни цени и високите разходи по продукцията тази година, това става все по-трудно. С предложените парцели се надяваме да отворим нова възможност за тях да разширят стопанствата си  и масивите, които обработват”, посочиха още експертите.

“В настоящия програмен период виждаме сериозен интерес към развитието на трайни насаждения и биоземеделие. Животновъдите имат нужда от пасища, за които да докажат, че ползват с правно основание. Всички тези дейности изискват притежаването на земя, което обяснява и пускането в продажба на имотите”, коментират от „Агрион”.

Дружеството  е едно от най-големите за инвестиции в земеделски земи в България като освен съдействие при изваждане на всички необходими документи, предлага на клиентите  и безплатни консултации за управлението на земеделските активи. Компанията има 25 офиса в цялата страна. Данните й за пазара сочат, че собствениците живеят на над 100 км разстояние от имота си, поверили са я на управление на роднини, а всеки пети не знае какво се случва с нивите му. Поради тази причина за собствениците продажбата на малък парцел, за който са получавали несигурна рента през годините, се оказа по-атрактивен вариант за осигуряване на финансови средства, отколкото оставянето му да пустее или генерирането на несигурни доходи.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама