Фермери от Пиринския край с протестно писмо заради прекратени договори с ветеринарни лекари

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Животновъдите от четирите общини подготвят и протести, ако казусът не се реши бързо

Фермери от Сдружението на животновъдите в Санданско-Петричкия район и кметовете на четири общини са изпратили спешно писмо до министъра на земеделието и храните и парламентарната комисия по земеделие, предаде БНР.

Причината са прекратените договори с БАБХ за изпълнение на държавната профилактична програма на девет частнопрактикуващи ветеринарни лекари. Животновъдите заплашват с протести. 

В писмото на фермерите и кметовете на Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни се твърди, че областният директор на БАБХ д-р Михаил Бащавелов изненадващо и без достатъчно обосновани правни и фактически аргументи е прекратил договорите на ветеринарните лекари. Това поставя под сериозен риск здравето на хиляди животни и то в активния детероден период, както и оцеляването на десетки фермерски семейства.

Освен това животновъдите не могат да получат каквито и да било документи, които се издават само и единствено от обслужващите ги лекари, а се изискват от различни институции почти ежедневно, се казва още в писмото.

Договорите на девет ветеринарни лекари всъщност не са подновени за тази година, уточни д-р Бащавелов от областната дирекция на БАБХ:

Кметове и  фермери настояват за спешна реакция  от институциите и подновяване на договорите на частнопрактикуващите ветеринарни лекари, които от години  се грижат за животните и досега не е имало никакви оплаквания от тях.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА