Европейският парламент одобри „транспортен безвизов режим“ между ЕС и Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Депутатите от Европейския парламент ратифицираха с гласуването си Споразумението за товарни превози по шосе. След като документът бъде одобрен от Европейския парламент, Европейският съвет трябва да ратифицира споразумението, съобщават от Министерството на инфраструктурата на Украйна.

„Споразумението влезе в сила още преди края на процедурите по ратификация – след подписването в Лион през юни 2022 г. То отменя необходимостта украинските превозвачи да получават разрешителни за двустранни и транзитни превози през територията на ЕС“, се казва в съобщението.

Благодарение на това споразумение украинските шофьори продължават да използват украинските шофьорски книжки и сертификати за професионална компетентност за шофиране в ЕС, които са налични, без да е необходимо да получават международна шофьорска книжка.

Срокът на действие на споразумението между ЕС и Украйна е 1 година. В момента Украйна и ЕС работят за удължаване на този срок с още една година.

Украйна получи допълнителни разрешителни за превоз на товари от ЕС

Министерството на инфраструктурата подчертава, че това споразумение позволява на ЕС и Украйна да рационализират транспортната логистика след войната с Русия.

„ Резултатът от действието на „транспортното безвизово“ е увеличаване на стокооборота. През юли-септември 2022 г. спрямо април-юни 2022 г. физическият обем на износа на товари се увеличава с 54%, а на вноса – с 67%. В парично изражение износът на товари нараства с 3,3%, а вносът с 38%.

От началото на операцията „транспортен безвиз“ с ЕС се увеличи и броят на автомобилните превозвачи, пресичащи държавната граница на Украйна в посока Европейския съюз. През юли-август 2022 г. те са се увеличили с 21% спрямо май-юни същата година. А спрямо същия период на 2021 г. — с 44%. Превозвачите също започнаха да преминават границата повече (с 32%)“, казват от ведомството.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА