Няма доказателства, че храната е вероятен източник или път на предаване на коронавируса. Това съобщиха от Европейският орган за безопасност на храните, който следи отблизо ситуацията с разпространението на вируса.
Опитът от предишни огнища на свързани коронавируси, като тежък остър респираторен синдром коронавирус (SARS-CoV) и коронавирус на респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV), показват, че предаването не става чрез консумация на храна, коментира главният учен от ЕОБХ Марта Хугас.
Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (EFSA) пък заяви, че макар животните в Китай да са вероятният източник на първоначалната инфекция, вирусът се разпространява от човек на човек – главно по въздушно-капков път.
Учените и властите по целия свят наблюдават разпространението на вируса и не е имало съобщения за предаване чрез храна. ЕОБХ обаче следи научната литература за нова и подходяща информация.
По отношение на безопасността на храните, Световната здравна организация (СЗО) издаде предпазни препоръки, включващи съвети за спазване на добрите хигиенни практики по време на работа и приготвяне на храни. Такива са обработка на месото и избягване на потенциално кръстосано замърсяване между варени и неварени храни.
EFSA е базирана в Парма, в северната част на Италия, която е една от областите, понастоящем обект на спешни ограничения за движение, наложени от италианското правителство.
Въведена е работа от вкъщи на по-голямата част от служителите и разговори с експерти и партньори. Събитията, пътуванията на персонала и публичните посещения в помещенията на EFSA са спрени поне до 8 април. Тези мерки се преразглеждат постоянно с оглед на нова информация.