От днес екипи на Министерство на земеделието, храните и горите, които се занимават с анализи и планиране, ще събират информация за цените на основните хранителни стоки в магазините. „Ако има необосновани увеличения, ще сигнализираме контролния орган“, обясни земеделският министър Десислава Танева в сутрешния блок на Нова тв.
„Тази пандемия наруши нормалния ритъм на доставките в първите 10 дни след обявяването на извънредното положение, смятам че сега идва времето, в което нещата да се нормализират. Въпреки това наши колеги казаха, че например брашното, за което има най-малко основание за поскъпване, е било значително увеличено.“ , каза министър Танева и допълни, че поради това е необходимо да бъдат извършени проверки.
БАБХ работи в режим на засилен контрол. „Всяка седмица публикуваме всички проверки и нотификации за влошено качество на храните, които идват от европейската агенция по безопасност на храните EFSA.“, каза министър Танева.
„Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната.”, посочи министър Танева, “Ние следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света. Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно. Всичко обаче, което се направи в повече, според мен, е по-добре за нас. Всяко по-високо ниво на хигиена е по-добро в условията на тази епидемия.“
БАБХ изготви препоръки за всеки оператор, какви противоепидемични мерки трябва да се предприемат с цел да се предпазим от COVID-19. Тези указания са достъпни на страницата на агенцията, припомни още Десислава Танева.
За периода 16 – 27.03.2020 г., включително, инспекторите на БАБХ са извършили общо 3208 проверки в обектите за търговия на дребно и обекти за обществено хранене на територията на цялата страна, съобщават от ведомството. Издадени са 35 акта за установяване на административно нарушение и 326 предписания. На един обект е наложено преустановяване на дейността поради незадоволителна хигиена.
Насочени са за унищожаване общо 366 кг храни поради изтекъл срок на годност, неправилно съхранение или без документи за произход.
Най-често констатираните нарушения при проверките са по отношение на предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение, предлагане на храни с несъответствие в етикетирането и други, казват още от БАБХ.