Стратегията „От фермата до трапезата“ няма да добави нови индикатори в Стратегическите планове

С новата стратегия „От фермата до трапезата“ не се очаква да се добавят нови индикатори в Стратегическите планове. Службите на Европейската комисия работят по помагала (разяснения), които да подпомогнат държавите членки при разработването на отделните елементи на Стратегическите планове. Държавите членки активно използват националните хъбове за контакти с ЕК във връзка с работата по Стратегическите планове, което Комисията счита за много полезно и за двете страни. Преглеждането на плановете ще се извършва от специално формирани екипи от експерти в различните направления.
Това стана ясно по време на семинар за обмяна на опит и дискусия на процеса на разработването на SWOT анализите и идентифицирането на потребностите от държавите-членки за целите на подготовката на Стратегическите планове 2021-2027, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите.
SWOT анализът е основата на плана. ЕК счита, че пълният вариант на анализа трябва да бъде поместен в анекса към Стратегическите планове, а обобщението във формата на таблица, съдържаща силните, слабите страни, възможностите и заплахите трябва да бъде в основната част на плана. Всички потребности, произтичащи от анализа, трябва да се идентифицират по цели.
Следва процес на приоритизиране и ранкиране на потребностите, което трябва да бъде направено по ясна методология и критерии, в резултат на което да се формира единен, агрегиран списък от потребности, които ще бъдат адресирани с интервенциите в рамките на СП. Агрерираният списък е преходът от работата по цели съм създаването на единен общ план.
По време на срещата са направени презентации относно SWOT анализите, изготвени по цел 1 относно доходите, цели 4, 5 и 6 относно климат и околна среда, цел 7 за насърчаване на младите фермери и цел 9 за по-безопасни и качествени храни.