ЕК официално защити Добруджанската баница като румънски продукт

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Тя вече е част от други над 1600 земеделски продукта с географско означение

Европейската комисия включи в списъка на защитените географски указания (ЗГУ) Добруджанската баница, като традиционен продукт от Румъния. „Plăcintă dobrogeană” е печиво, произвеждан в района на Добруджа, Югоизточна Румъния, което се приготвя се от разточени листове тесто и пълни със солено сирене, смесено с извара и яйца. Корите тесто с плънката се навиват на руло, надупчени и подредени спираловидно в кръгла тава. Тестото се разтяга и суши, докато стане много тънко, полупрозрачно, еластично и леко лъскаво – качества, които са познати само на местните, е записано в описанието на Добруджанската баница. Спецификата на този вид баница е поради метода на приготвяне и ноу-хауто, предавано от поколение на поколение на жителите на региона Добруджа. Продуктът дължи репутацията си на историческите свидетелства за неговата древност и слава, предадени от устни източници, събрани и преписани в списания и книги с цел запазване за бъдещите поколения.

България не успя да припознае Добруджанската баница като свой продукт.

Това ново наименование ще бъде добавено към списъка с 1621 вече защитени земеделски продукта. Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА