ЕК официално защити Добруджанската баница като румънски продукт

Тя вече е част от други над 1600 земеделски продукта с географско означение
Европейската комисия включи в списъка на защитените географски указания (ЗГУ) Добруджанската баница, като традиционен продукт от Румъния. „Plăcintă dobrogeană“ е печиво, произвеждан в района на Добруджа, Югоизточна Румъния, което се приготвя се от разточени листове тесто и пълни със солено сирене, смесено с извара и яйца. Корите тесто с плънката се навиват на руло, надупчени и подредени спираловидно в кръгла тава. Тестото се разтяга и суши, докато стане много тънко, полупрозрачно, еластично и леко лъскаво – качества, които са познати само на местните, е записано в описанието на Добруджанската баница. Спецификата на този вид баница е поради метода на приготвяне и ноу-хауто, предавано от поколение на поколение на жителите на региона Добруджа. Продуктът дължи репутацията си на историческите свидетелства за неговата древност и слава, предадени от устни източници, събрани и преписани в списания и книги с цел запазване за бъдещите поколения.
България не успя да припознае Добруджанската баница като свой продукт.
Това ново наименование ще бъде добавено към списъка с 1621 вече защитени земеделски продукта. Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia.