Трапезното грозде и чушките са сред продуктите, при които най-често се отчитат надвишени граници на остатъчни пестициди. Това показват данните от годишния доклад на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) за пестицидите в храните в Европейския съюз. Докладът се основава на данни от официален контрол от страна на държавите-членки на ЕС, Исландия и Норвегия и включва целенасочена и случайна извадка.
От 11 679 проби, анализирани в координираната от ЕС програма за контрол, която използва стратегия за избор на проби на случаен принцип, при 166 има надвишаване на максималното ниво на остатъчни вещества, а при 101 от пробите нивата не съответстват на разрешените. В 58 % от пробите не са отчетени количествено измерими нива на остатъци и 4 743 имат остатъци от пестициди в рамките на разрешените нива.
Сред причините за несъответствия е употребата на пестициди, които не са одобрени от ЕС, замърсяването от остатъци в почвата и веществата, които вече не се използват като пестициди, но са устойчиви в околната среда.
При изследването на сладки чушки, произведени в ЕС, са открити неразрешени стойности на хлорфенапир и триадимефон, а в трапезното грозде са установени надвишени стойности на карбендазим (RD), ометоат и ацефат. С най-високите проценти на остатъчни пестициди са продуктите от Португалия, Кипър и Малта в рамките на ЕС, а извън него са пробите на продукти от Суринам, Йордания, Уганда, Пакистан, Виетнам, Доминиканската република, Тайланд, Китай и Индия.
Сред пробите от плодове и зеленчуци, отглеждани извън ЕС, неодобрените пестициди, надвишаващи ограниченията, са при карбарила – фенитротион, карбофуран (RD), при пипера – пропиконазол и при трапезното грозде – ацефат и карбендазим (RD).