До края на годината стопаните получават близо 700 млн. лева

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Въпреки лошите прогнози МЗХ и ДФЗ са създали организация плащанията да започнат през декември

Земеделските производители да получат близо 700 млн. лв. през декември т.г. е цел, по която Министерството на земеделието и храните работи активно съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), стана ясно след днешната среща на премиера акад. Николай Денков с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Следващата седмица предстои да бъде публикуван индикативният график за всички плащания към земеделските производители до края на годината. Най-голямото плащане, в размер на близо 700 млн. лв., е по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от Кампания 2023, което замества Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Въпреки лошите прогнози, от администрацията твърдят, че те няма да се оправдаят.

От понеделник, 6 ноември, всеки кандидатствал за подпомагане по директни плащания за Кампания 2023 стопанин, ще получи по имейл информация за резултата от мониторинга на площите си. Стопаните ще могат да се запознаят с резултатите и да преценят дали да подадат възражение в 14-дневен срок чрез Системата за електронно услуги (СЕУ), или да оттеглят парцела си.

В хода на срещата от НАЗ са представили пакет от предложения в областта на законодателството, които ще са в услуга на стопаните.

За Агрозона Илия Проданов, председател на НАЗ, съобщи, че мерките, представени пред премиера, са общо 14 и те са свързани с най-наболелите въпроси за стопаните. „Една от мерките е свързана със Закона за ползването на земеделските земи и осигуряването на дългосрочност на ползването на земите.

Има предложения за промени и в от Закона за опазване на земеделската продукция, искаме в следващите месеци да има Закон за браншовите организации. Обсъдихме предложения за промени в Закона за подоходното облагане на физическите лица и задължението на стопаните да регистрират рентите пращаните на всеки един собственик, което е практически невъзможно. Трябва да се върне стария режим или поне в някаква степен да се увеличи сумата, над която се регистрира. По отношение на корпоративното облагане настояваме преотстъпването на данък да влезе в законодателството и преотстъпения данък за 2 години – за тази и следващата, да може да се инвестира до края на 2025 г., и то кумулативно за двете години, защото практически колегите нямат средства да инвестират.“, каза Проданов.

Предстоят срещи и за уточняване на мерките за въвеждане на лицензионен режим за внос от Украйна през следващата седмица, каза още Илия Проданов.

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА