МЗХ и ДФЗ нямат ясна дата за основното плащане на площ

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Ще остане ли за догодина най-важното плащане за всички земеделски производители?

Няма ясна дата за основното плащане на площ от новия Стратегически план, личи от отговорите на МЗХ и ДФЗ на зададените от Агрозона въпроси за интервенцията Основно подпомагане на доходите за устойчивост. Тази интервенция от новия Стратегически план идва на мястото на основното подпомагане на площ, известно досега като плащане по СЕПП.

„Плащанията по интервенцията ще стартират след приключване на всички задължителни проверки, съгласно нормативната база“, казаха от ДФ „Земеделие“ за Агрозона.

Практиката през последните години обаче показва, че това основно плащане се извършваше през декември. То е жизненоважно за фермерите, които претърпяха поредна тежка година. През тази година заявления по интервенцията са подали 53 490 земеделци, декларирали 3 851 232.83 ха земя. Парите за 2023 г. са над 758 млн. лева, които трябва да бъдат предвидени в републиканския бюджет. На въпрос към Министерство на финансите дали те са осигурени, екипът ни бе препратен към ДФЗ, откъдето се очакват отговори.

От ДФЗ уточниха за Агрозона, че проверки на място относно изпълнението на стандартите за добро земеделско и екологично състояние на площите, както и за спазване на изискванията за управление на стопанството ще бъде направено на най-малко 1% от бенефициерите по интервенциите по Стратегическия план. Кога ще приключат те също не става ясно.

 

Как ще се прави мониторинга

Предвижда се мониторинга върху заявените площи да бъде само чрез сателитни изображения от спътниците Сентинел и при констатирани несъответствия констатациите да бъдат съобщавани само през Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ.

„В случай, че бъдат установени несъответствия за дадено монититируемо условие за допустимост от системата за мониторинг на площ, на бенефициера ще бъде предоставена възможност да изрази своето несъгласие относно наличието на несъответствие. Монитируеми са всички онези условия за допустимост, които могат да бъдат проследени, използвайки сателитните изображения от спътниците Сентинел, чрез изцяло автоматични процедури за извличане на данни и достигане на заключения. Следва да се има предвид, че изразяването на несъгласие с констатациите от системата за мониторинг на площ и предоставянето на допълнителни доказателства, покриват само случаите, в които системата е опознала дадена площ некоректно като площ с несъответствие според бенефициера, във всички останали случай следва да се прилагат предвидените в националното законодателство процедури.“, допълват от ДФЗ.

Представянето на допълнителни доказателства няма да е задължително и на всяко несъгласие от страна на бенефициера ще бъде направен преглед на наличните сателитни заснемания извън автоматичната процедура на системата за мониторинг на площ и констатацията ще бъде съобщена на бенефициера през СЕУ, отговарят още от ДФЗ.

 

Светофарна система в действие

От Кампания 2023 г. европейското законодателство задължи държавите членки да въведат и използват Система за мониторинг за наблюдение на всички монитируеми критерии за допустимост за част от интервенциите за площ.

Системата използва информация от периодично сателитно заснемане от спътниците “Сентинел“ по програма „Коперник. Способът проследява както вегетационното развитие на земеделските култури, така и настъпващите промени върху площите на територията на цялата страна. Автоматичната обработка на снимките пък дава възможност да се установи състоянието на земеделските площи и има ли извършена селскостопанска дейност върху тях за минал период с цел верифициране верността на декларацията.

Резултатите от системата за мониторинг на площ ще се визуализират чрез светофарна система:

         червен – открито несъответствие спрямо декларацията

         жълт – няма данни за открито несъответствие спрямо декларацията

         зелен – открито съответствие спрямо декларацията.

 

Заснета е 100% от територията, дешифрирането обаче е поетапно

През настоящата година Министерство на земеделието и храните сключи нов договор за актуализация на цифровата ортофотокарта на страната чрез самолетно заснемане за периода 2023-2025. Заснета е 100 % от предвидената територия за 2023 година, съобщават от земеделското министерство в отговор на запитване на Агрозона. „Изпълнителят по договора поетапно предоставя на МЗХ готова Цифрова ортофото карта, изработено по заснемането, като тя своевременно се дешифрира с оглед актуализация на физическите блокове, включително наличните в тях ландшафтни елементи, отговарящи на разписаното в Стратегически план 2023-2027. Съгласно разпоредбите на националното законодателство данните в Системата за идентификация на земеделските парцели се актуализират и на база данни от Системата за мониторинг на площта и теренни проверки“, се казва още в отговора на МЗХ.

Според информация, с която разполага Агрозона, след забавянето на Кампания 2023, както и трудностите, които имаха и стопаните, и администрацията с управлението на интервенциите по Стратегическия план, плащанията по основната интервенция за тях може би ще се забавят за догодина.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА