До 8 000 лв. скача глобата за нерегламентирана продажба на продукти за растителна защита

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

До 8 000 лв. скача глобата за юридически лица при продажба на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба на лица без сертификат, ако не се водят записи или при пускане на пазара, предлагане и продажба на семена за посев, третирани с неразрешени продукти за растителна защита. Това предвиждат промените в Закона за защита за растенията, които депутатите приеха на първо четене по време на заседание на Комисията по земеделие в парламента.

При първо подобно нарушение може да се наложи глоба до 2 000 лв. Таванът на глобата за физически лица е 5 000 лв.

В момента максималната глоба за такова нарушение е прекалено ниска – 1 000 лв. и това не дисциплинира нарушителите, коментира по време на обсъждането на закона заместник директорът на Българска агенция по храните Николай Роснев.

При износ и реекспорт на растения, растителни продукти и други обекти ще се извършва фитосанитерен контрол съгласно фитосанитарните изисквания на държавата вносител. Фитосанитарните сертификати и предекспортните сертификати се издават и подписват само от официалните фитосанитарни инспектори на БАБХ, за което се заплаща такса.

Още за промените в Закона за защита на растенията четете в юлския брой на списание “Агрозона”.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА