До 10 март стопаните подават заявления за разпределение на пасища, мери и ливади

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

За стопанската 2022-2023 г наемът на декар за мери и пасища в Разградско е в размер на 6 лв.

До 10 март стопаните могат да подават заявления за наемане на мери и пасища от общинския поземлен фонд, съобщават от Общинския съвет в Разград. Със свое решение Общинският съвет определи списъка на мерите и пасищата от общинския поземлен фонд в лудогорската община, които да бъдат отдавани под наем на животновъди за тази стопанска година. Стопаните могат да подават заявления до 10 март, като договорите влизат в сила от 1 октомври на настоящата година. Пасищата, мерите и ливадите се разпределят между правоимащите, които имат регистрирани животновъдни обекти в съответното землище, съобразно броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански животни, в зависимост от притежаваните или ползвани на правно основание пасища, мери и ливади.

При разпределението предимство имат кандидати, които до датата на разпределението са ползвали съответните имоти по договори с изтекъл срок, посочват от администрацията в Разград. Останалите неразпределени имоти се разпределят по възходящ ред, като се започва от лицата, които притежават най-малко животински единици. Договорите за наем или аренда за мери и пасища се сключват по цена, определена по пазарен механизъм, като определената за стопанската 2022-2023 г., е в размер на 6 лв. за всички землища на територията на община Разград, съобщи заместник-кметът Мирослав Грънчаров.

Близо 65 000 лв. са приходите в бюджета на Община Разград от наеми на мери и пасища през миналата година, съобщи за БТА зам.-кметът Мирослав Грънчаров. През този период са отдадени под наем 3937 дка. От тях 946 дка са предоставени на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за срок от пет стопански години. Други 2036 дка са предоставени на собственици на пасищни селскостопански животни за срок от една стопанка година, а 955 на граждани, които поемат ангажимент да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

Грънчаров обясни, че Община Разград разполага с мери и пасища, намиращи се в 20 землища на територията на общината. Площта на всички пасища и мери  е 35 671 дка, като най-големите са в районите на землищата на Разград и селата Побит камък, Мортагоново, Раковски и Балкански. Към момента има отдадени пасища и мери в 15 землища, като най-много – 2856 дка са в землището на Разград.

 

 

ЕТИКЕТИ: , ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА