Днес почитаме паметта на София, Вяра, Надежда и Любов

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Православните християни днес празнуват в памет на светиците Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Отдават почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Според преданието през втората половина на І век в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Бог Исус Христос и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.

Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Света София като мъченица като майка изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

В столичния храм “Света София” ще бъдат отслужени празнични богослужения. Света литургия ще бъде служена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от 9.00 часа. Празникът ще продължи с тържествен водосвет пред църквата “Св. София” и официална церемония по издигане знамето на град София от 11.30 часа.

Имен ден празнуват София, Вяра, Вера, Надежда, Любов, Любен и Любчо.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама