Десисислава Танева: Бягаме след вятъра, вземат се закъснели решения

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
7 Минути

Вземат се решения, когато вече фермери са излезли от сектора. Коригираме с нови грешки вече допуснати грешки и така не може да продължава, коментира още Танева

“Позволете ми първо да поздравя Асоциацията на земеделските производители в България с 20-годишния им юбилей, да ви пожелая да останете така, както сте се създали името в течение на тези 20 години, а именно асоциация от земеделски производители от всички видове земеделски производства в България, може би отличаващи се  и с това, че влизат в детайла на политиките, на инструментариума за правене на политики в селското стопанство в България, с административния капацитет на асоциацията, който винаги е бил в подкрепа на институциите, прилагащи политиките за управлението в България”, това заяви председателят на Комисията по земеделие към Народното събрание Десислава Танева по време на откриването на Юбилейната Десета национална среща на земеделските производители, която се провежда днес и утре в Казанлък.

“От страната на обществените отношения в земеделието съм от  2009 година с първия ми мандат като председател на Комисията по земеделие като народен представител. Мога да се върна във времето назад и да кажа, че един от ключовите текстове в поземленото законодателство, по отношение на споразуменията за ползване на земеделски земи, го ведохме след такава среща на Асоциацията на земеделските производители в България. Срещата тогава беше някъде в Северна България и след една много тежка дискуция цял ден стигнахме до споразумение, което после преведохме в законодателството”, коментира Танева.

“На тазгодишната юбилейна среща програмата е също много интересна, виждам че тя включва темите на деня в земеделския сектор, който ден стана много тежък, това е безспорно. За съжаление дори с чувство на вина към вас , не мога да кажа обичайните оптимистични очаквания за това какво можем да направим, предвид крайно непредвидимата политическа среда в България и обстановка. Дори не бих могла да кажа и как ще приключим и какво ще бъде след 9 дни, но независимо от това мога да ви уверя, че това което е възможно в подкрепа с национални мерки на земеделската общност днес и тук на днешния ден, ние ще го направим. Да ви уверя, че винаги сме имали диалог, да ви пожелая и да ви призова към едно единство в неправителствения сектор”, допълни още тя.

“Няма да скрия, че съм леко разочарована и смятам, че Европейската комисия не беше достатъчно силна да отговори достатъчно добре на европейската протестна вълна и моята прогноза е, че вероятно тя ще продължи, защото трябваше категорично комисията ясно да каже, че подкрепя фермерите, техните искания са справедливи и първото, от което трябва да се водим в решенията си е да не разрушаваме пазарите, защото какъвто и инструментариум за подкрепа  да предприемеш след като се разрушил справедливостта НА пазара, ти не можеш да компенсираш щетите за най-малките, които първо излизат от сектора и в тази посока трябва да се работи още”, заяви Танева.

Какво предстои след 2027 г. за ОСП?

“В средносрочен план предстои големият въпрос какво се случва след 2027 година, когато Украйна стане пълноправен член на ЕС и ние не можем по никакъв начин да очакваме  увеличение на бюджета за ОСП.   Благодаря на всички от вас, които  участваха и в дебата на тази тема на Европейската народна партия и се радвам, че визията за това е твърде смела, но за мен тя е неизбежна. Това е изключително важно и се надявам, че в изпълнителната власт и законодателна, управлението на България ще има достатъчно смели и компетентни представители, за да може в хода да отстоим една достатъчно справедлива за фермерите реформа. Сега бягаме след вятъра, трябва да бъдем обективни, за да си го кажем и то бягаме доста бавно. Вземат се решения, когато вече фермери са излезли от сектора. Коригираме с нови грешки вече допуснати грешки и така не може да продължава и според мен в новия програмен период трябва да се вземат  нови решения за механизъм, по който ще се прилага инструментариума на ОСП”, коментира още тя.

Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

“Днес прехме законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който беше иницииран от МЗХ след Консултативните съвети. Срокът между първо и второ четене е пет дни, тоест понеделник ще приключим. Всичко това, до което вие достигнете в хода на тази годишна среща, ние можем да го имплементираме в рамките на този срок, така че в рамките на финалното приемане да включим това, по което има постигнат консенсус”, сподели Танева.

Диалог и чуваемост

“Призовавам и администрацията и екипите на изпълнителната власт да бъдат достатъчно отворени към това, което ще споделите с тях през тези два дни,  защото ако тук примерно имате достатъчно грамотнос, за да кажете, че проблемите са тези тези, а още да не си ги изпитали, смятайте, че масовата част от фермерите ще разберат за проблемите, когато е приключила кампанията по директни плащания. Твърде малки сме, твърде беззащитен сме на фона на общия пазар, за да се делим. Всички личностни различия могат да се преодолеят, предстоят няколко години изключително важни важно е неправителствения сектор да бъде единен пред властта, която ще ги представлява в хода на този дебат. Пожелавам успех и по-нататък на организацията,  пожелавам тази традиция за тези годишни срещи да продължи достатъчно успешно креативно и резултатно така както съм прах свидетел на част от тези срещи в годините назад бъдете здрави пожелавам по успешна година и пожелавам по-добри решения, които могат да бъдат за вас”, заключи тя.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама