Разширява се обхватът на дейностите, които са включени по мярка „Инвестиции в предприятия“ по Националната лозаро-винарска програма 2019 -2023 г., предвижда една от промените в Наредба 6 за предоставяне на финансовата помощ по Програмата. Заради разширяването на дейностите се увеличава и максимумът от средства, които могат да получат винопроизводителите от 600 хил. на 800 хил. евро, а максималният размер на всички разходи по проекти, подадени от един кандидат за целия период на Националната програма от 1 500 000 на 2 000 000 евро.
Предвидено е и включването на дейности по строително-монтажни работи за изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сграда, предназначена за: производство на вино (от обработка на гроздето до бутилиране и етикетиране на виното в изба), контрол на качеството на виното – анализиращи лаборатории, съхранение на виното, предлагане на виното и подобряване на инфраструктурата в предприятието, като създаването на изцяло нови предприятия не е обект на подпомагане по мярката. По този начин обхватът на мярка „Инвестиции в предприятия“ ще се разшири и ще се осигури допълнителна възможност за винопроизводителите да повишат своята конкурентоспособност от гледна точка на производството и предлагането на пазара на вино, като подобрят или разширят своята производствена база, коментират от земеделското министерство.
Задължение на кандидатстващите ще е да предоставят при кандидатстване всички проекти по изграждането на обектите, както и разрешенията за строеж и становище от главния архитект. При отчитане на приключили дейности кандидатите ще трябва да предоставят и разрешение за ползване.
Винопроизводителите ще трябва да доказват броя на служителите си и годишните обороти с предоставяне на Годишен финансов отчет, гласи още една от промените в Наредба 6. Новите компании пък ще доказват само броя на служителите.
По мярка „Инвестиции в предприятия“ са направени и някои корекции в критериите за приоритет и тяхната тежест. Намалена е тежестта на критерий „Проекти, насочени към подобряване на енергийната ефективност на предприятието“ от 20 на 10 точки, а тежестта на критерия „Предприятия, преработващи над 30% собствена суровина“ е увеличена от 15 на 20 точки. Тези промени водят до намаляване на общия брой точки от 80 на 75.
Променен е и критерият „Над 70% от произвежданите вина в предприятието са със ЗГУ и ЗНП„, като е предвидена алтернатива произвежданите вина да бъдат ЗГУ и/или ЗНП.