Пролетта напълни пазарите с прекрасни зелени храни и подправки. Преди да се впуснем да попасем, да си помислим за кого са полезни.
Да наблегнем на витамините
Вероятно си мислите, че бета-каротина присъства само в червените плодове и зеленчуци. В копъра и лука витамин А е не по-малко, отколкото в морковите. Когато поръсвате месото със зелени подправки, вие също наблягате на витамин С, чието количество в тях, съвсем не е за подценяване. Сред другите достойнства на зелените храни са високото съдържание на калий, магнезий и витамин К, който отговаря за усвояването на калция.
Важно!
Независимо от всичките ползи на зелените пролетни храни, не всеки може да се храни със салати и да нари лапад. Ако имате слабост към образуването на камъни в бъбреците или боледувате от подагра, зелениите трябва да станат за вас деликатес. В тези случаи по-добре да ползвате зелените треви изсушени, а не свежи.
Не трябва да прекаляват с подправките и тези, които имат повишено ниво на хемоглобин или тромбофлебит. Поради високото съдържание на витамин К, който подобрява съсирването на кръвта, билките могат да предизвикат образуването на тромби.
Дългата зима е отслабила имунитета, затова трябва да се набляга на магданоза. Неголяма връзка магданоз може да достави необходимото количество витамин С за организма. В тази ароматна трева има не малко фитонциди. Това са натурални антибиотици, които не позволяват на микробите за дълго да се населят в организма.
В листата на целината се съдържат вещества, които подобряват обмена на веществата и възпрепятстват отлагането на мазнини в тялото. Именно заради това целината е включена в повечето диети за отслабване.
Кориандър за загубилите апетит
Хората, които са загубили апетит трябва да обръщат повече внимание на кориандърът. Той помага също така на храносмилането за преработката на мазните и тежки храни, така че ако се сдобиете с тази полезна подправка, свинските блюда няма да са опасни за вас.
Играе ви кръвното – наблегнете на копъра. Тази трепа помага да се справим с пристъпите на хипертония, като отвежда бързо от организма течностите. Освен това е богат на витамини от групата В и има леко успокоително действие. Затова почитателите на тази подправка имат здрави нерви и нямат проблеми със съня.
Счита се, че лукът и любовните срещи са несъвместими. В действителност, ароматът на лук не буди желание за целувки. Но лукът е шампион сред зеленчуците по съдържание на цинк. Дефицитът на този микроелемент се отразява негативно на репродуктивната система при жените, а на мъжете цинкът е нужен, защото участва в образуването на мъжкия полов хормон тестостерон и влияе на активността на сперматозоидите.
В древен Рим по време на спорове, учените са си слагали венци от мента. Древните римляни вярвали, че миризмата на мента подобрява умствената дейност. Оказва се, че те са били прави. Учени от САЩ провеждат експеримент върху студенти, който показва, че ароматът на мента в стаята увеличава с 28 % верните отговори в тестовете. Според друго проучване, антиоксидантите в пикантната трева, намаляват риска от болестта на Алцхаймер.