Според него относно фитосанитарния няма високи отклонения от нормата за пестицидите
„Сагата около “Капитан Андреево” се вихри от доста години и започна със силен размах от пролетта на 2022 г. Служебното правителство продължава да се бори с нерешените проблеми от 2022 г. до днес“, коментира директорът на Българската агенция по храните д-р Иван Шиков.
Вече е пуснато двумесечно предизвестие към частната фирма, която досега е извършвала дезинфекцията по границата, както е посочено и в договора, увери той пред БНТ.
“Не смятам, че държавата с нейните ресурси и капацитет би могла да си позволи лукса да не поеме веднага дейността и да не продължи дезинфекцията по границата”.
Договорът с частната фирма е сключен през 2013 г., а защо това е решено, трябва да се пита тогавашното правителство, посочи д-р Шиков.
“При всички случаи, след като и миналата година влязоха различни институции на границата, се установи, че приходите за фирмата са повече, отколкото са се отчислявали от държавата”.
На границата с Турция винаги се извършва дезинфекция, подчерта той. Преди 2013 т. нар. “златен гьол” е бил под формата на площадка. През 2013 г. е преценено, че трябва да се извършва ежедневна дезинфекция. Оттогава досега е спирана за кратко няколко пъти, когато обстановката в Турция е била по-спокойна.
“В момента в нашата страна, в съседство и от Западна Европа, и от Турция, си има доста сериозни притеснения за появата на зарази, които не са само по животните, но има опасност да се пренесат и на хората, така че ние смятаме, че към момента дезинфекцията на границата ни трябва да продължи”, заяви Шиков.
Относно фитосанитарния контрол – всички проби от границата пътуват към лаборатория в София, като 4 пъти в денонощието служители на БАБХ ги прекарват със собствен транспорт.
“Това не е нормално, не е и финансово обосновано, но за да не търпим критика от ЕК, се принудихме за кратък срок от време да решим проблема с пробовземането. Да, има неотговарящи проби, но в никакъв случай не можем да говорим за високи отклонения от нормата за пестициди”, каза директорът на Агенцията по храните.