COVID-19: Препоръки към производителите и търговците на фуражи

Георги Узунов
Георги Узунов
4 Минути

Асоциацията на земеделските производители в България пусна препоръки към своите членове за работа в условията на извънредно положение, предизвикано от пандемията от COVID 19. Агрозона представя на своите читатели какво се препоръчва при работата с фуражи. Препоръките са разработени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с усложнената ситуация в страната.

Секторът ще е в началото на хранителната верига и осигуряването на фуражи за пълноценно хранене на животните е толкова важно, колкото и осигуряването на храни за хората и производството продължава и по време на епидемията причинена от COVID-19.

За да се опази здравето на хората е необходимо да се създаде организация, така че в обекта:

–             да се ограничи достъпа на външни хора, което не включва служителите на компетентните органи;

–             да се спазват изискванията за дезинфекция както на хората, така и на превозните средства при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания;

–             да се ограничи по възможност напускането на шофьора от кабината при доставка на фуражи и материали. Да се използват подходящи предпазни средства и дезинфекция при напускане на кабината, в случай на неотложна нужда – например сваляне на пломба, сваляне на покривало и други;

–             да се осигурят лични предпазни средства  за персонала и дезинфектанти;

–             да се осигурят точки за дезинфекция на ръцете на лицата, влизащи и напускащи обекта;

–             продажбата на пакетирани фуражи да се извършва при възможност на места с ограничен достъп на служители. В случаите когато не може да бъде избегнат близкия контакт с клиента следва служителите да са снабдени с предпазни средства (маски и ръкавици), както и подходящи средства за дезинфекция на ръце;

–             на местата където се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта на разстояние минимум 1,5 – 2,0 м.

–             в случай на срещани трудности от доставки да се уведомява съответната браншова организация и служителите на Българска агенция по безопасност на храните.

Към търговците на фуражи също има определени стъпки, които да се спазват. В тази връзка в  обекта за търговия:

–             да не се допуска струпване на много хора. На местата където се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта на разстояние минимум 1,5 – 2,0 м.;

–             да се допускат ограничен брой клиенти  в обекта, а когато обектът е малък да не се допуска повече от един клиент в обекта;

–             да се осигурят точки за дезинфекция на ръцете на лицата, навлизащи и напускащи обекта;

–             да се учести периода на провежданата дезинфекция на площите на обекта, където има по-голямо движение на хора, както и на други контактни повърхности, като се извършва най-малко три пъти дневно. Необходимо е при възможност да се използват препарати, които не изискват последваща обработка на повърхностите (напр. отмиване);

–             в случаите когато не може да бъде избегнат контакта с клиента следва служителите да са снабдени с предпазни средства (маски и ръкавици), както и подходящи средства за дезинфекция на ръце;

–             добра практика е разделяне на служителите по време на идване на работа, както и дейностите по преобличане и ползване на почивки;

–             да се предлагат за продажба по възможност само пакетирани фуражи, включително храни за домашни любимци. В случай на необходимост от разтегляне на фуражи, включително храни за домашни любимци това да се извършва от служителя в обекта като се минимизира възможността за разпиляване и разпращаване;

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА