Асоциацията на земеделските производители в България пусна препоръки към своите членове за работа в условията на извънредно положение, предизвикано от пандемията от COVID 19. Агрозона представя на своите читатели какво се препоръчва при работата с фуражи. Препоръките са разработени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с усложнената ситуация в страната.
Секторът ще е в началото на хранителната верига и осигуряването на фуражи за пълноценно хранене на животните е толкова важно, колкото и осигуряването на храни за хората и производството продължава и по време на епидемията причинена от COVID-19.
За да се опази здравето на хората е необходимо да се създаде организация, така че в обекта:
– да се ограничи достъпа на външни хора, което не включва служителите на компетентните органи;
– да се спазват изискванията за дезинфекция както на хората, така и на превозните средства при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания;
– да се ограничи по възможност напускането на шофьора от кабината при доставка на фуражи и материали. Да се използват подходящи предпазни средства и дезинфекция при напускане на кабината, в случай на неотложна нужда – например сваляне на пломба, сваляне на покривало и други;
– да се осигурят лични предпазни средства за персонала и дезинфектанти;
– да се осигурят точки за дезинфекция на ръцете на лицата, влизащи и напускащи обекта;
– продажбата на пакетирани фуражи да се извършва при възможност на места с ограничен достъп на служители. В случаите когато не може да бъде избегнат близкия контакт с клиента следва служителите да са снабдени с предпазни средства (маски и ръкавици), както и подходящи средства за дезинфекция на ръце;
– на местата където се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта на разстояние минимум 1,5 – 2,0 м.
– в случай на срещани трудности от доставки да се уведомява съответната браншова организация и служителите на Българска агенция по безопасност на храните.
Към търговците на фуражи също има определени стъпки, които да се спазват. В тази връзка в обекта за търговия:
– да не се допуска струпване на много хора. На местата където се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта на разстояние минимум 1,5 – 2,0 м.;
– да се допускат ограничен брой клиенти в обекта, а когато обектът е малък да не се допуска повече от един клиент в обекта;
– да се осигурят точки за дезинфекция на ръцете на лицата, навлизащи и напускащи обекта;
– да се учести периода на провежданата дезинфекция на площите на обекта, където има по-голямо движение на хора, както и на други контактни повърхности, като се извършва най-малко три пъти дневно. Необходимо е при възможност да се използват препарати, които не изискват последваща обработка на повърхностите (напр. отмиване);
– в случаите когато не може да бъде избегнат контакта с клиента следва служителите да са снабдени с предпазни средства (маски и ръкавици), както и подходящи средства за дезинфекция на ръце;
– добра практика е разделяне на служителите по време на идване на работа, както и дейностите по преобличане и ползване на почивки;
– да се предлагат за продажба по възможност само пакетирани фуражи, включително храни за домашни любимци. В случай на необходимост от разтегляне на фуражи, включително храни за домашни любимци това да се извършва от служителя в обекта като се минимизира възможността за разпиляване и разпращаване;