Читалището в Драгоман събра майсторки на хрупкави туршии

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Стари майсторки на хрупкави и пикантни туршии представиха своята продукция на „Празника на зимнината“ в Драгоман. Бурканчетата с „бабина зимнина“ събраха млади и стари почитатели на домашна консервирана храна, а възрастните хора бяха омесили разкошни питки, с които почерпиха гостите.

 

Домашната туршия е по-сладка

„През последните години празникът се утвърди като традиция. За първи път го организирахме през 2013 г., тръгнахме плахо, но такова събитие до тогава не беше правено в Драгоман. Искаме да покажем на младото поколение, че храната е много по-вкусна, когато е произлязла от собствените ти ръце. Днес всичко може да се купи от магазина, но много е сладко, когато си положил труд и си приготвил туршията вкъщи.“, каза за „Агрозона“ Албена Дончева, председател на настоятелството в читалище “Драгоман 1925”. „Всичко е много вкусно и задачата на журито е много трудна.“, посочи тя.

 

Различни комбинации

Суровата туршия може да стане за 3 до 5 дни, когато времето е топло. В традиционната сурова туршия се слагат зеле, карфиол, морков, корнишон, зелен домат, глава кервиз и шума. На 10 л се слагат 300 гр. сол, може и малко оцет.

Това каза за „Агрозона“ Лилия Симеонова, която отглежда краставици и домати в оранжерия на един декар площ. Много посетители на пазарите в Драгоман, Сливница и Годеч познават нейната продукция и се доверяват на точните й съвети, когато подбират плодовете и зеленчуците.

„Могат да се приготвят много варианти между зеленчуците. Например с червено цвекло, зеле, морков, дълга бяла ряпа и кервиз. Без кервиз туршията не е истинска. Количеството вода трябва да бъде съобразено с количеството зеленчуци. Отново, на 10 л вода се слагат 300 гр сол.“, обясни стопанката.

Рецепта за майсторска трушия

Вкъщи Лилия Симонова приготвя голяма туршия в бидон, като слага заедно по килограм моркови, корнишони, зелени домати, карфиол, зеле, камби и хрупкава чушка. Всичко това се нарязва като за салата заедно с накълцана връзка копър, връзка целина, 5 глави чесън, пакет черен пипер на зърна, 200 мл. олио, бутилка ябълков оцет, 200 гр. сол, 600 гр. захар и 10 аспирина, стрити на прах. Всичко това трябва да престои на студено една нощ и на другия ден съдържанието се пълни в буркани, затваря се, оставя се настрана и нищо повече не се прави. „След три дни може да започнете да ядете хрупкави, пикантни зеленчуци.“, казва стопанката.

 

Лют микс от зеленчуци

„Много хубава туршия става от различни цветове люти чушлета, добавя се сладка чушка, зелен домат, корнишон, морков, дори корнишон може да се сложи – въобще всякакви зеленчуци, които обичаме. Така за зимата ще имаме лют микс от зеленчуци.“, по думите на Лилия Симеонова.

Ако туршията се сложи в буркани, те трябва да се обръщат отвреме навреме. Ако е в бидон, се протака отвреме навреме, за да не се получи утайка, казва Лилия Симеонова и споделя своя „трик“ против омекване на зелето: „Пълня шише вода, слагам го да замръзне във фризера и го пускам при зелето. Така се спира ферментацията и зелето се запазва по-дълго време.“

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА