Честит Трифоновден!

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Стопаните зарязват лозята за повече берекет

Православните християни отдават почит към паметта на мъченик Трифон, славен като светец-лечител. В народната традиция се отбелязва по нов стил празникът Трифон Зарезан. Свети Трифон е покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Името Зарезан идва от това, че празникът се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и културите се благославят за плодородие.

Свети Трифон е покровител на земеделието и по-специално на лозарството.

Имен ден днес празнуват всички с имената Трифон, Лозан, Лозана, Радко, Радка, Рачо, Трифон, Трифонка, Гроздан, Грозданка, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса.

През 2021 година площите с лозови насаждения в земеделските стопанствата, включващи плододаващите, младите невстъпили в плододаване и изоставените до 5 г., с възможност за възстановяване лозя, са 34 237 ха. Реколтираните площи с лозя през 2021 година са 28.5 хил. хектара.

Произведеното грозде е 178 302 тона, с 12% повече в сравнение с предходната година. В Югоизточния район е произведено 42% от гроздето, а в Южния централен район – 34%.

Средните добиви на винените и десертните сортове лозя са по-високи спрямо предходната година, съответно с 13% и 11%. Най-високите средни добиви при винените сортове лозя се наблюдават в Югоизточен и Северен централен район, а при десертните – Югоизточен и Южен централен район.

От произведеното грозде 7% е за директна консумация, а останалото количество е предназначено за преработка.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА