Честит Никулден!

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

На празника почитаме рибари, моряци, търговци и банкери

Никулден е! На 6 декември празнуват рибари, моряци, търговци и банкери. Денят на Свети Никола се смята за всенароден празник и е един от важните в календара на източноправославието. Почитат го във всяко християнско семейство, дори и в него да няма именник или занимаващ се с посочените дейности.

На този ден се честват делата на Свети Николай Мирликийски, покровител на моретата и океаните, на рибарите и моряците. По традиция на празничната трапеза се слага риба, предпочитанието е да бъде шаран с много люспи. Според една легенда светията запушил с люспа от шаран дупка на лодката и спасил от удавяне спътниците си. От там тръгва обичаят на Никулден да се жертва точно такава риба и не случайно е наречена „слуга на Свети Никола”.

На никулденската трапеза, освен традиционната риба, присъства и обредният хляб.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА