Чесънът пожълтява: кои са причините и как да се справите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Торите ли, пазете растенията от хлор

Всеки стопанин, който отглежда чесън, се сблъсква с проблемът на неговото пожълтяване. Върховете на листата често стават жълти, а понякога се оцветява и цялото перо. Трябва да намерите причината и да я отстраните, за да можете да получите пълноценна реколта, без признаци на болести и вредители.

Мразовете

Зимният чесън зимува в почвата, а пролетният, засаден през пролетта, много по-рядко пожълтява. Оказва се, че зимният страда от пролетните мразове. Дебелият слой сняг вече се е разтопил и са се появили пера, които могат да пострадат от застудяването. Затова покрийте пониците с укривен материал. След мразовете опръскайте растенията с биостимулатор. Отбелязано е, че най-силно пожълтява чесънът, който е засаден дълбоко, а ако го засадите на дълбочина 5-7 см, жълтини могат и да не се появят.

 

Киселата почва

Чесънът може да пожълтее и ако почвата в градината ви е кисела. Той расте добре и плододава само на неутрална почва. При повишена киселинност без варуване едва ли ще успеете да съберете добра реколта. Киселинността на почвата трябва да се намали година преди засаждането на чесъна. През пролетта ще е вече късно за това. Но ако възникнат проблеми с насажденията, можете да полеете лехите с варно мляко.

 

Дефицитът на азот

Най-разпространената причина за пожълтяването на листата на чесъна се смята недостатъка на азот. Това се случва, тъй като чесънът расте през пролетта, когато няма достъпен азот в почвата. Възниква азотен глад. Ако не поправите това, то задължително ще се появят жълти петна. Загуба на азот може да се случи и заради проливни дъждове. Те просто измиват азота от почвата. В този случай азотните торове се внасят в течен вид. Добре работи в този период и разтвор на кравешки тор.

 

Ограниченото поливане

Ако не можете да намерите причината за пожълтяването на чесъна, то вероятно тя се крие в недостатъчното поливане на растенията. Чесънът трябва редовно и внимателно да се полива от пролетта до самото узряване на луковиците. Между напояванията трябва да има почивка от не по-малко от 9 денонощия, за да не предизвикате загниване на растенията.

 

Липсата на калий

При недостатък на калий жълтеят и увяхват младите листенца, загиват корените, затормозява се растежът на растенията. Затова чесънът трябва да се тори с калиев сулфат по 20 г на 10 л вода. Дефицитът на калий може да се познае не само по жълтеникавите растения, но и по опърления край на листата. Добър източник на калиев тор остава дървесната пепел, ако не разполагате с нея, можете да купите калиев сулфат. Важно е да помните, че чесънът не понася хлор, затова калиевият хлорид и калиевата сол за него са противопоказни.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама