Брендън Бърнс: Чрез директните плащания се източва бюджетът на ОСП

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Чрез Втори стълб на ОСП повече фермери могат да се възползват от европейските пари, според английския предприемач и вицепрезидент в ЕИСК

Чрез директните плащания се източва бюджета на ОСП, каза за Агрозона Брендън Бърнс, английски предприемач и вицепрезидент на група I „Работодатели“ в Европейският икономически и социален съвет (ЕИСК). Поради това, според него, тенденцията в ЕС е към отпадане на Първи стълб на ОСП.

Логиката според него е следната: повечето политици в Европа, както на национално ниво, така и на ниво ЕС, идват от града. Ясно е, че те гледат на ОСП като на сифон за източване на бюджетите на ЕС и на национално ниво. Повечето градски политици не разбират как работи хранителната верига в техните страни. Питам: от къде идва храната? Отговорът е: от супермаркета! Градските общества имат различни проблеми от тези в селските райони и те ще дадат предимство на решения, които са по-подходящи за града, отколкото за селото. Явно бюджетите на ОСП са тяхната цел.

„Моето мнение не е по-различно от това на много други политици в Европа“, казва Брендън Бърнс.

Добра илюстрация на тази теза според едрия предприемач е Нова Зеландия и реформите, които бяха направени в селските райони през 80-те години на миналия век. За да се справи с бюджетната криза в страната, правителството реши да премахне почти всички директни субсидии за фермерите. Това беше драматична реформа, защото фермерите на Нова Зеландия се възползваха от високи директни плащания, а икономиката на страната е повече зависима от земеделието, отколкото тази на САЩ, например.

Въпреки протестите в началото, субсидиите за фермерите бяха отменени през 1984 г. Почти 30 различни вида субсидии и помощи за износ бяха отменени. Дали това доведе до масово отказване на фермерите от дейността им или до края на семейните ферми? Нищо такова. Това беше труден период на адаптиране за някои фермери, но голяма част от тях не напуснаха земята си. Само 1% от фермерите в страната не успяха да се адаптират и изоставиха дейността си.
България не е Нова Зеландия, но примерът, според Бърнс, е повод да си зададем въпроса: Колко дълго още ЕС и САЩ могат да продължат да субсидират производството на храна?

Основният проблем е, че проблемите на селските райони са по-слабо представени в ЕС и в националните правителства. Ние не можем да направим много по този въпрос, тъй като населението в селските райони намалява. Аз предпочитам да предупредя фермерите сега, отколкото да чакаме неизбежното отпадане на парите по Първи и, не е изключено, Втори стълб, казва Бърнс.

Лилия Александрова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements