Ново изследване, публикувано в американското списание „Advances In Nutrition“ насочва вниманието към рисковете от сърдечно-съдови заболявания и смъртността причинена от тях. Сърдечно-съдовите заболявания включват коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт.
Общоизвестно е, че високият прием на захар, сол и мазнини увеличава риска от влошаване на здравето. От друга страна включването на бобови култури в ежедневното меню може да намали с между 8% и 13% риска от опасни състояния на здравето, според учените.
Извличането на здравословни количества витамини и минерали от полезната храна не е трудно, стига да приемаме достатъчни количества. За здраво сърце учените съветват да приемаме повече бобови растения като боб, грах и леща, тъй като съществува връзка между консумацията на бобови растения и диабета, хипертонията и затлъстяването.
Сърдечно-съдовите заболявания са най-често срещаната причина за смъртност на американците, като струва на САЩ близо 1 милиард долара на ден, посочва един от авторите на проучването д-р Хана Калеова от Комисията на физиците за отговорна медицина във Вашингтон, окръг Колумбия.
Защо зеленчуци?
Зеленчуците са богати на фибри, протеини и микрохранителни вещества, като в същото време имат съвсем малко захар и мазнини. Поради това Американската асоциация на сърдечното здраве, Канадското кардиоваскуларно общество и Европейското общество за кардиология препоръчват по-голям прием на зеленчуци с цел да се намалят нивата на вредния холестерол, високото кръвно и при диабет.
Наскоро Европейската асоциация за изследване на диабета извърши серия от систематични изследвания и мета анализ. Използвайки резултатите от тези изследвания учените се надяват да осъвременят съществуващите препоръки за ролята на зеленчуците за човешкото здраве и по-конкретно за превенцията и облекчаването на кардиометаболичните болести.