Биосуроватка от козе мляко е новият деликатес на ферма в Банския край

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

 

Биосуроватка от козе мляко е новият деликатес на малка семейна ферма в Банския край. Продуктът излиза от семейна ферма от Разлог и успя да нареди бутиковото предприятие сред иновативните в България. Идеята за създаването на суроватката е на младия фермер Георги Мутафчиев, който през 2019 г. беше отличен в националния конкурс “Млад фермер”.

Суроватката е богата на протеини и калций, съдържа голяма част от групата на витамините и аминокиселините. Подходяща е за малки деца, спортуващи, бременни жени, кърмачки, както и за хора с проблеми с отделителната система, бъбреците и черния дроб, извличайки токсините.

Георги е син на фермери, които отглеждат около 150 автохтонни породи кози – местна дългокосместа и калоферска дългокосместа порода кози, чието мляко е с характерна висока масленост. „Започнахме с биозряло сирене през 2014 г. и 2 години по-късно станахме биопроизводители.“, обясни Георги Мутафчиев, млад фермер на 2019 г. и представител на биоферма “Козле” ООД, по време на специализиран фермерски пазар за биохрани в София. „Увеличаваме производството и всяка година включваме нов продукт, който предлагаме. Произвеждаме биокисело мляко, прясно и узряло сирене, тази година новият ни продукт  е биосуроватка от козе мляко.“, допълни той.

От 2014 г. фермата има собствена мандра, където се произвеждат млечните продукти, а Георги се включва във всеки етап на производството. Младият човек е усвоил вече всяка крачка от това как се отглеждат козите, как се добива, преработва млякото, как се разнася и продава на пазара, как се рекламира.

Освен здравият труд в козефермата Георги има хоби, което е развил до професионализъм – високите технологии с бутиковото натурално производство на продукти от козе мляко. За него това е симбиоза между производство и стигане до крайния потребител, което го привлича да се занимава в бъдеще.

Най-новото за тази година за фермата е, че изграждат минидемонстрационен център, в който всеки посетител може да види пътя на млечния продукт от млякото до крайния му вид в мандрата, да се увери в качеството му.

Повече за биофермата, специализирана в производството на продукти от козе мляко може да прочетете в септемврийския брой на списание „Агрозона“.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА