Биологично растениевъдство: Кои са основните стъпки при сертифициране на стопанството и продукцията

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Хидропониката не може да се приеме за биологична практика, стана ясно по време на уебинар от д-р Стоилко Апостолов

Основните изисквания към биологичните производители представи по време на онлайн семинар на тема „Биосертифициране и намаляване на административната тежест“ д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация „Биоселена“ и съветник по биопроизводство към Министерството на земеделието. Няколко са основните изисквания в областта на растениевъдството, като задължително условие за практикуване на биологично земеделие, е отглеждането на растенията в почва, уточни д-р Апостолов. Хидропониката не може да се приеме за биологичен метод на отглеждане, както и прилагането на техники с различни субстрати, стана ясно от лекцията. „Семената и посадъчният материал трябва да бъдат биологично сертифицирани, като вече се допуска изключение, когато няма достатъчно налични семена в ЕС, да се позволи използването на конвенционални семена, но при задължителното условие да не са третирани с химически препарати“, каза Стоилко Апостолов. Изключението трябва да бъде одобрено от контролиращото лице, уточни той. В страната има 15 контролиращи лица, като всеки биопроизводител трябва да има сключен договор с такова лице. Относно семената и посадъчния материал МЗХ поддържа регистър с наличните в страната семена и там може да бъде публикувана обява при наличие на излишни семена или посадъчен материал. Апостолов уточни, че в биологичната практика е забранено използването на ГМО семена.

Химичните и синтетичните торове също са забранени в биологичното растениевъдство, както и прилагането на химични препарати за растителна защита. Много важно е всички използвани семена, препарати и торове да бъдат записвани в дневник на дейностите, чрез който да бъде доказано какви са начините за отглеждане на растенията в биостопанството, стана ясно по време на уебинара.

Борбата с плевелите е също мярка, която трябва да бъде контролирана, като при биопроизводството са забранени хербицидите, а основният начин за справяне с тези растения е механичната борба. „Дава се поле на иновативните техники, на различните практики“, каза Апостолов, като обясни, че днес борбата с плевелите се води с нови и модерни методи и дори автономни роботи.

„Гъбичните болести са основният проблем за стопаните. В европейския регламент са разрешени 57 препарата за растителна защита, които са с близки до безвредните вещества“, уточни той.

Стопаните, които искат да се занимават с биопроизводство, трябва да знаят, че съществува и т. нар. преходен период, който за различните култури е 2 години, а за трайните насаждения е 3 г. През този период продукцията и земите, върху които се отглеждат растенията, не са признати за биологични и срокът се изисква, за да може земята да се изчисти от натрупаните в нея ПРЗ, торове и други вещества, уточни Стоилко Апостолов.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА