БГ учени правят достъпно отглеждането на трюфели в сливова градина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Предвижда се по проект да се формурира иновативна технология за отглеждане на черен летен трюфел

Учени от Института по декоративни и лечебни растения (ИДЛР) към Селскостопанска академия в сътрудничество с експерти от Лесотехническия университет, специалисти по икономика на селското стопанство и управление на ресурсите, както и земеделски производители на овошки участват в колектива на Оперативна група „Агромид Трюфел ДЗЗД“, разработваща проект „Микоризиране на фиданки и плододаващи овощни видове за производство на трюфели“, който е финансиран по подмярка 16.1 от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Проектът е иновативен и пионерен за страната и държавите от ЕС. Предлага неконвенционален подход за отглеждане на трюфели в асоциация с овощни дървета от сем. Розацеа.

Отглеждането на трюфели е важна агролесовъдска дейност, която придобива все по-голямо значение в устойчивото развитие на селското и горското стопанство. Трюфелите са едни от най-скъпите подземно растящи гъби в света и донасят печалба от милиони долари, което определя нарастващия интерес към култивирането им. В природата се срещат в асоциация с растения, които имат потенциал да формира ектомикоризна връзка (гъбокорен) с гъбата, например бук, дъб, бреза, лесна, липа и някои иглолистни видове, като смърч, бор, ела. Отглеждането на трюфели в плантация от овощни дървета е все още недостатъчно проучена възможност. Това определя и насоката на финансирания проект. Дейностите в проекта предвижда микоризиране на фиданки и сливови овошки основно с черен летен трюфел, който е най-разпространеният у нас с комерсиално значение. Ще се извършва инокулиране на ризосферата на овощните растения и с други, по-малко популярни за страната видове и щамове трюфели. Разработката обхваща сравнителен анализ на почвените условия в естествени находища на трюфели в различни региони, оптимизиране на почвения състав и структура в условията на овощното насаждение, прилагане на различни методи за микоризиране на мирокизата, молекулярни анализи на ДНК за идентификация и разграничаване на трюфелите от други микоризни гъби в същата ризосфера, оценка на развитието и плододаването на овошките.

Очаква се разработката да доведе до формулиране на иновативна технология с практическо приложение, която да предложи както ефективно производство на трюфели, така и нов продукт – ектомикоризни фиданки с повишен потенциал за плододаване и по-висока пазарна стойност.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements