БГ учени правят достъпно отглеждането на трюфели в сливова градина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Предвижда се по проект да се формурира иновативна технология за отглеждане на черен летен трюфел

Учени от Института по декоративни и лечебни растения (ИДЛР) към Селскостопанска академия в сътрудничество с експерти от Лесотехническия университет, специалисти по икономика на селското стопанство и управление на ресурсите, както и земеделски производители на овошки участват в колектива на Оперативна група „Агромид Трюфел ДЗЗД“, разработваща проект „Микоризиране на фиданки и плододаващи овощни видове за производство на трюфели“, който е финансиран по подмярка 16.1 от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Проектът е иновативен и пионерен за страната и държавите от ЕС. Предлага неконвенционален подход за отглеждане на трюфели в асоциация с овощни дървета от сем. Розацеа.

Отглеждането на трюфели е важна агролесовъдска дейност, която придобива все по-голямо значение в устойчивото развитие на селското и горското стопанство. Трюфелите са едни от най-скъпите подземно растящи гъби в света и донасят печалба от милиони долари, което определя нарастващия интерес към култивирането им. В природата се срещат в асоциация с растения, които имат потенциал да формира ектомикоризна връзка (гъбокорен) с гъбата, например бук, дъб, бреза, лесна, липа и някои иглолистни видове, като смърч, бор, ела. Отглеждането на трюфели в плантация от овощни дървета е все още недостатъчно проучена възможност. Това определя и насоката на финансирания проект. Дейностите в проекта предвижда микоризиране на фиданки и сливови овошки основно с черен летен трюфел, който е най-разпространеният у нас с комерсиално значение. Ще се извършва инокулиране на ризосферата на овощните растения и с други, по-малко популярни за страната видове и щамове трюфели. Разработката обхваща сравнителен анализ на почвените условия в естествени находища на трюфели в различни региони, оптимизиране на почвения състав и структура в условията на овощното насаждение, прилагане на различни методи за микоризиране на мирокизата, молекулярни анализи на ДНК за идентификация и разграничаване на трюфелите от други микоризни гъби в същата ризосфера, оценка на развитието и плододаването на овошките.

Очаква се разработката да доведе до формулиране на иновативна технология с практическо приложение, която да предложи както ефективно производство на трюфели, така и нов продукт – ектомикоризни фиданки с повишен потенциал за плододаване и по-висока пазарна стойност.

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама