Регистрирайте се тук. Начало: 28 януари, 11 часа.
Мислили ли сте да напуснете големия, претъпкан, шумен и мръсен град? Да заживеете на село, да започнете отначало и да се захванете със земеделие? Не сте сами. Все повече млади хора обмислят да напуснат града в посока село, но малцина имат куража да го направят.
В следващия ни уебинар ви представяме три истории на двама фермера и един хлебар, които се надяваме, че ще ви вдъхновят – и ако не да се захванете със земеделие и производство на храни, то поне да проявите интерес към живота в селските райони.
Цветомир Нечев, Актьорът Фермер
Цветомир Нечев, актьор по професия и фермер по призвание, започва земеделска дейност през 2008 г., когато кариерата му в театъра среща застой. Започвайки с 2 дка зеленчуци, днес той управлява 24 дка орехи, 800 дка шипки и 36 дка арония, 20 дка касис и 60 вишни. Всички култури се отглеждат биологично, като Цветомир планира засаждане на 100 дка вишни и създаване на преработвателно предприятие, което ще използва биологичния отпадък за производство на енергия. Цветомир има язовир от 200 дка, където развъжда шаран, амур и толстолоб.
През 2015 г. печели награда за иновации с комбайн за шипки, а по-късно основава сдружение „Иновативни български овощни сортове“, за да подпомогне разпространението на иновативни сортове в България. Новият му проект е малко предприятие за производство на масла, брашна и сокове от шипка, арония и орехи, включително витаминна вода от парата при сушене.
Ждан Иванов, Zizu Peppers
Ждан, дългогодишен програмист във Виена, решава да се върне в България и да се посвети на отглеждане на екзотични люти чушки. Заедно със съпругата си превръща хобито си в успешен семеен бизнес, базиран в пазарджишкото село Пищигово, където топлият климат е идеален за тази дейност.
Семейството обработва седем декара земя, като използва екологични методи – чушките растат на открито, без химикали, наторявани единствено с птича тор, която се разтваря във вода и подава чрез капково напояване. Всички дейности, от засаждане до прибиране, се извършват ръчно, а растителните отпадъци се оставят за обогатяване на почвата.
Продукцията се предлага на фермерски пазари, като Ждан и съпругата му наскоро участваха в събитие на Lidl. През зимата планират да разширят асортимента със сушени чушки, люти масла и сладка, което ще допълни прясната им продукция.
Иван Граховски, ВъзДух
Иван, икономист с опит като търговец на оръжие и учител, открива призванието си като пекар по време на пандемията през 2020 г. Той създава пекарна „Въздух“, която предлага квасен хляб с фокус върху здравословното хранене и качествените продукти. Пекарната използва натурални български брашна от стари култури с минимално съдържание на глутен, като лимец, спелта, ръж и теф. Тестото се меси с високо алкална вода, която подпомага разграждането на глутена и подобрява ферментацията.
Процесите в пекарната са естествени и бавни, с нискотемпературно печене и студена ферментация, което прави хляба лесно смилаем и богат на хранителни вещества. Екипът залага на минимално количество производство, за да избегне хранителни отпадъци, и използва восъчни опаковки за съхранение. Иван вярва, че чрез качествена и функционална храна допринася за по-здравословен и пълноценен живот на клиентите си.